Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je u Predsedništvo Srbije oko 10.30 sati, odakle se u podne obratio javnosti povodom sinoćnjeg upada nekih opozicionih lidera i grupe demonstranata u RTS.

Predsednik Vučić je , kako prenose pojedini mediji, do zgrade Predsedništva došao peške kroz Pionirski park.

Na sajtu "Novosti" pratite obraćanje predsednika i protest opozicije iz minuta u minut.

Podsetimo, nakon što su učesnici protesta sinoć upali u zgradu RTS, Boško Obradović je pozvao demonstrante da se danas u 12 sati okupe ispred Predsedništva Srbije.

12:03 - PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA NACIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obraća naciji u zgradi Predsedništva Srbije.

12:14 - UKOLIKO NATO NE BUDE MOGAO DA BRANI SRBE, IMA KO ĆE
U zgradi Predsedništva je trenutno prisutno oko 20 medijskih ekipa.

Predsednik je prvo skrenuo pažnju na 15. godišnjicu martovskog pogroma.

- Plašim se da će Albanci sa time nastaviti i u budućnosti i da su Srbi s obzirom da nije formirana SZO i da nisu ispoštovane briselski sporazumi - rekao je Vučić.

Što se tiče reakcije Republike Srbije, mi ćemo štiti i čuvati svoj narod na KiM.

- Ukoliko NATO ne bude u stanju da sprovede sve to u delo, ima ko će - rekao je Vučić.

Vučić je tim povodom poručio da se fašista ne boji i da neće bežati od njih.

12:17 - FAŠISTA I TAJKUN PROBILI OGRADU KOJU NIKO NIJE ČUVAO

Fašisti Obradović i tajkun Đilas probili su neku ogradu koju niko nije čuvao, misleći da će neko da ih se uplaši. Samo vas obaveštavam dobio sam na papiru, nisu oni naročito hrabri da bi smeli da idu negde dalje a da to nisu uplašene dame u desku RTS.


12:18 - "UPLAŠEN SAM"

Kao što vidite veoma sam uplašen, rekao je kroz osmeh predsednik

12:19 - OKUPLjANjE ISPRED PREDSEDNIŠTVA, SVA TRI ULAZA BLOKIRANA

Predstavnici Saveza za Srbiju ukupili su se danas ispred Predsedništva u vreme obraćanja Presednika Srbije javnosti i blokirali sva tri ulaza zgrade.

Na glavnom ulazu pojavili su se Borko Stefanović i Janko Veselinović koji su u razgovoru sa policijom tražili da uđu unutra da bi, kažu, "rekli svoju verziju istine".

Duž cele zgrade Predsedništva raspoređeni su pripadnici Žandarmerije.

Demonstranti su se najpre okupljali na stepeništu Predsedništva dolazeći iz Ulice kralja Milana, ali se potom deo njih povukao nazad i na bočni ulaz.

Kako javlja izveštač Tanjuga, situacija je u jednom momentu bila napeta.Novinarima su se obratili i Stefanović i Veselinović i tom prilikom rekli da je jedini zahtev današnjeg okupljanja ostavka Vučića.

Stefanović kaže da traže da se predsednik suoči sa građanima i da očekuju da izađe, obrati se narodu i kaže da podnosi ostavku.

"Mislim da je to najpoštenije, ali sumnjam da će to uraditi", istakao je Stefanović.

Veselinović je rekao da je osnovni razlog ostavka Vučića i da su za to tu.

Na pitanje koji su dalji potezi, Veselinović je rekao da maju nekoliko opcija, ali da će videti šta će se dešavati dalje.

Poručuju i da će ostati ispred zgrade Predsedništva do daljneg.

12:20 - U PRIŠTINI SINOĆ BILA GLAVNA VEST DA JE ĐILAS PRETUČEN

-U Prištini je sinoć glavna vest bila da je Đilas pretučen?! Šta vam to govori?! Ja sam pogrešno shvatio Haradinaja kada je rekao da će da me sruši sa vlasti, a izgleda sam se prevario. Oni ima ozbiljne saradnike u Srbiji - sinoć su to dokazali. Alo, naišli su na tvrd orah! - rekao je predsednik u svom obraćanju.

12:22 - NIKO NIKADA NIJE DRŽAO KONFERENCIJU U OVIM USLOVIMA

Niko nije nikada održao konferenciju u ovakvim uslovima u kojima je sada održavamo, ali strah ne sme da postoji, pogotovo ne od ovakvih kao što su Đilas, Obradović i Jeremić

12:23 - PROBILI SU SVE OGRADE

Probili su sve ograde i čekajusamo da dođu do mene. Čekaću ih. Ne treba da se plašite -rekao je Vučić.


12:30 - NAIŠLI SU NA TVRD ORAH

Naišli su na tvrd orah, na nekog ko se ničeg ne plaši, ko se ne plaši da im kaže u lice da su najgore lopuže, oni koji krše zakon pred zakonom će odgovarati.

12:37 - REPORTER "NOVOSTI": ZA SAD MIRNO, ĐILAS, JEREMIĆ I KOVAČEVIĆ SE DOGOVARAJU

Reporter "Novosti" sa lica mesta nam javlja da se ispred Predsedništva još uvek nalaze Dragan Đilas, Vuk Jermić i Siniša Kovačević. Oni se trenutno samo nešto dogovaraju. Veliki broj policaja štiti da demonstranti ne uđu u zgradu Predsedništva.12:41 - PREDSEDNIK ZAVRŠIO OBRAĆANjE

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je završio obraćanje javnosti. On je u više navrata želeo da završi govor ali je rekao da namerno stoji i čeka da dođu fašista Obradović i tajkun Đilas.

12:47 - DEMONSTRANTI KRENULI KA SLAVIJI, ZAUSTAVLjENI KOD LONDONA

Demonstranti su trenutno kod Londona, javlja reporter "Novosti". Oni su se uputili ka Slaviji ali ih je tu zaustavila policija.


12:49 - DEMONSTRANTI SE VRAĆAJU KA PREDSEDNIŠTVU

Kako javlja novinarka Branka Borisavljević, demonstranti se vraćaju ka Predsedništvu. Na čelu kolone je kamion sa ozvučenjem a u njemu se nalazi Boško Obradović.


12:53 - SUKOB DEMONSTRANATA I ŽANDARMERIJE

Demonstranti predvođeni Boškom Obradovićem uleteli su u kordon žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara.

Nekoliko stotina demonstranata napalao je kordon žandarmerije na raskrsnici Kneza Miloša i Srpskih vladara koja ne dozvoljava da kamion sa kojeg se čuje obraćanje predsednika priđe Predsedništvu.

Tu će se kako je najavljeno, obratiti Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Foto N. Skenderija


12:58 - BOŠKO OBRADOVIĆ SE OBRATIO DEMONSTRANTIMA, BLOKIRALI ZGRADU PREDSEDNIŠTVA

Boško Obradović se sada obratio demonstrantima. Blokirali su zgradu Predsedništva, sva tri izlaza. Neće se pomeriti, javlja novinar "Novosti" sa lica mesta.


13:07 - ĐILAS PRIČA SA KOMANDIROM POLICIJE

Dragan Đilas trenutno priča sa komandirom policije. Obavestio ga je da je situacija mirna.


13:08 - NEREDI POSLE IZJAVE VESELINOVIĆA: JAVLjENO DA JE OBRADOVIĆ PRETUČEN

Ispred Predsedništva Srbije oko 12. 30 sati došlo je do nereda nakon što je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović saopštio okupljenim demonstrantima da ima informaciju da je Boško Obradović navodno pretučen.

Foto N. SkenderijaVeselinović je rekao da ima informaciju da je Obradović pretučen kod "Londona" u ulici kneza Miloša.

"Imamo informaciju od Ljubana Panića, sekretara predsedništva Dveri da su Obradovića izvukli iz kolone kada je pokušao da izvuče kamion koji su nam blokirali. Izvukli su ga iz mase i policija ga je prebila", tvrdi Veselinovć.

Foto N. Skenderija


On je pozvao demonstrante da priđu do vrata predsedništva, nešto kasnije je javio da je završena vanredna konferencija za novnare i pozvao ih da blokiraju automobile ispred perdsedništva.

Veselinović kaže da mu je javljeno i da policija ispred "Beograđanke" baca suzavac.

Foto N. Skenderija


13:09 - ĐILAS KRUŽI OKO ZGRADE PREDSEDNIŠTVA

Pošto je završio razgovor sa policijom, Dragan Đilas se uputio ka ulazu u Predsedništvo. Građani sede na stepenicama. Đilas se uputio na drugi ulaz.

Foto N. Skenderija

13:16 - SAOPŠTENjE MUP-A: HULIGANI NAPALI POLICAJCE

Nekolicina huligana predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napala je pripadnike policije na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša u Beogradu.

Oni su fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavaju da ih udare kamionom i probiju kordon.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najoštrije osuđuje napad na policijske službenike koji rade svoj posao i brinu o očuvanju javnog reda i mira.


13:17 - STEFANOVIĆ: OSUĐUJEM NAPAD NA POLICIJU, SVI ĆE BITI KAŽNjENI

Izjava potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića:

"Najoštrije osuđujem fizički napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova od strane lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Boška Obradovića i njihovih sledbenika.

Skandalozno je i nedopustivo to što Đilas i Obradović pokušavaju da svoju politiku sprovode fizičkim napadima na policijske službenike.

Pozivam sve državne organe da bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji su danas napali policijske službenike“.

Foto: N. Skenderija13:18 - ISPRED PREDSEDNIŠTVA GOVORI VUK JEREMIĆ, PRE NjEGA PRIČAO SRĐAN ŠKORO

13:21 - PROLAZ ZA VUČIĆA

Demonstranti idu ka glavnom ulazu u Predsedništvo. Policija pravi prolaz kuda bi trebalo da izađe predsednik Vučić.

Foto: B. Borisavljević

13:27 - OPET PROBILI OGRADUI PRIŠLI ULAZU, MEDIJSKE EKIPE I DALjE U PREDSEDNIŠTVU

Učesnici protesta preskočili su ogradu i prišli ulazu u Predsedništvo gde se javnosti obraćao perdsednik Srbije Aleksandar Vučić, a medijske ekipe koje su pratile obraćanje su zbog bezbednosti ostale u zgradi Predsedništva i nakon konferencije.

Posle 15-ak minuta novinari su izašli iz zgrade, kako zbog protesta ne bi ostali blokirani do daljeg.

Kako javlja izveštač Tanjuga, novinarima je dok su bili unutra rečeno da ne izlaze na balkon niti prilaze prozorima iz bezbednosnih razloga, ali potom im je rečeno da mogu da izađu i da urade što pre.

Konferenciju u predsedništvu je pratilo oko stotinu novinara, snimatelja i fotoreportera.

Foto N. Skenderija

13:39 - DEMONSTRANTI NAPRAVILI ŽIVI OBRUČ

Reporter "Novosti" javlja da su demonstranti napravili "živi" obruč oko Predsedništva. Oni za cilj imaju da ne dozvole Vučiću da izađe iz zgrade.


13:41 - STEFANOVIĆ: POLICIJA NIJE BACALA SUZAVAC

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović demantuje tvrdnje da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata.

"Apsolutna je laž i izmišljotina da je policija u bilo kom trenutku, tokom protesta, upotrebila suzavac", rekao je Stefanović za Tanjug.

Ministar navodi da su pojedini, nasilni, demonstranti prskali sprejevima policajce, a jedan je, kaže ministar, pretio i nožem pripadnicima policije.

13:54 - OBRAĆANjE NEBOJŠE ZELENOVIĆA

Sledeći govornik koji će se obratiti okupljenim demonstrantima je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca. Ispred glavnog ulaza u Predsedništvo Srbije trenutno govori Vuk Jeremić.


13:59 - BINA SE POMERA KA SPOMENIKU NIKOLAJU II

Kamion, odnosno bina sa koje se predstavnici opozicije obraćaju okupljenim demonstrantima se pomera ka spomeniku Nikolaju II.

14:05 - VUČIĆ: IMAM ČIST OBRAZ, NE PLAŠIM SE DEMONSTRANATA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da ima čistu savest i obraz za razliku od predstavnika SzS i da se zato ne plaši demostranata, koji su pokušali da uđu u Predsedništvo Srbije.

"Ja nisam ništa ukrao i opljačkao i kada neko ima čistu savest i obraz, onda sme da ih čeka koliko god da ih je i da ih se ni malo ne plaši", naglasio je Vučić.

"Slučajno sam u 11.40 sati sinoć bio na terasi i naišao je jedan od demonstranata i rekao: Šta je Vučiću, nemam ja tebi šta da kažem, ali imam ovima oko tebe, što nisi osudio? A ja kažem: koga? Nastavio je: što nisi Đilasa osudio? Mislim da imam to i snimljeno. Ja mu kažem: Ali, ne sudim ja, već sudovi koje je đilas postavio, a ja uvek govorim istinu", naveo je predsednik.

On je rekao i da su demonstranti probili sve ograde, iako imaju neprijavljen skup, i da ih je ukupno 1.023.

„Probili su ograde i čekaju samo na koja će vrata da upadnu, misleći valjda da imaju pravo nekoga da ubiju“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, njih 1.000 misli da mogu da odrede sudbinu zemlje, a ne mogu više glasova od tog broja da dobiju.

„Ne treba da se plašite. Nadležni organi će umeti da zaštite ustavni poredak i zaštite državu od nasilja“, poručio je on.

Vučić je rekao i da će novinari RTS mogu da se osećaju slobodno na RTS-, da mofu da rade u svojoj zgradi, u koju neće više upadati.

„Mislio sam da su neki shvatili da fašističkim ispadima ne mogu da ostvaruju neku korist. Šta god da se desi, Srbija će zadržati stabilnost i pobediće huligane i nasilnike“, rekao je Vučić.

14:07 - VUK I BOŠKO PRIČAJU SA GRAĐANIMA

Ispred glavnom ulaza u Predsedništvo Vuk Jeremić i Boško Obradović razgovaraju sa okupljenim demonstrantima. Jeremić je u govoru rekao da je policija dobila naređenje da skloni ljude, ali da to nije uradila. Takođe, naglasio je da je 17.mart dan tuge za Srbe, ali da ih je Vučić naterao na ovo.
14:12 - PODRŠKA REPREZENTATIVNOG SINDIKATA

Predstavnici opozicije ističu da imaju podršku Reprezentativnog policijskog sindikata Srbije.

14:14 - UHAPŠENI SIMOVIĆ I TOMKOVIĆ

Miodrag Simović i Krsta Tomković uhapšeni su ispred Skupštine grada, rekla je Marija Anosonović.


14:15 - STIGAO ĐILAS

Dragan Đilas došao je ispred Predsedništva Srbije.


14:22 - OPOZICIJA: VUČIĆ POKUŠAVA DA IZAĐE PODZEMNIM PROLAZOM

Predstavnici opozicije kažu sa govornice da Vučić pokušava da izađe iz Predsedništva podzemnim prolazom. Takođe, direktor policije, naredio je da pripadnici MUP reaguju, ali su oni odbili.


14:33 - POJAČAVA SE KORDON

Kod bočnog ulaza u Predsedništvo Srbije pojačava se kordon policije.14:39 - SIMOVIĆA I TOMKOVIĆA NIJE PRIVELA POLICIJA?

Vođe protesta ističu da su zvali policiju i da su dobili informaciju da su Simovića i Tomkovića ispred Skipštine Srbije priveli ljudi koji nisu policajci.
Kako javljaju reporteri "Novosti", trenutno se kamion, odnosno bina, vraća na početno odredište, a deo demonstranata isred Starog dvora da sazna šta se dešava sa privedenim Tomkovićem i Simovićem. 

15:06 - OBRADOVIĆ: UPAŠĆEMO U POLICIJSKU STANICU 29.NOVEMBAR

Boško Obradović je pozvao demonstrante da krenu u šetnju do 29.novembra. On je zapretio da će upasti u policijsku stanicu iako postoji opasnost da će ga uhapsiti.


15:20 - SKANDIRAJU ISPRED SKUPŠTINE, TRAŽE OSTAVKU MAJE GOJKOVIĆ

Demonstranti su stali kod Skupštine grada i skandiraju. Traže smenu maje Gojković.

15:28 - MIRNO PORED RTS-A

Ispred zgrade RTS stoji kordon policije. Demonstranti mirno prolaze, ali su naglasili da sada žure da oslobode uhapšene saborce. Poručili su Bujoševiću da će se vratiti.


15:37 - VESELINOVIĆ POZIVA DA SVI IDU U MUP 29.NOVEMBAR

Jedan od lidera SzS Janko Veselinović pozvao je danas demonstrante okupljene ispred zgrade Predsednsistva Srbije da se upute prema policijskoj stanici u ulici 29. novembra.

On je rekao da su neki od učesnika protesta privedeni i da će ispred policijske stanice tražiti njihovo puštanje.15:45 - GRAĐANI POZDRAVLjAJU DEMONSTRANTE

Kolona je za kratko stala i sad je nastavljena šetnja. Građani iz zgrada pozdravljaju kolonu.


15:51 - DEMONSTRANTI STIGLI ISPRED MUPA 29.NOVEMBAR

15:53 - UHAPŠEN AKTIVISTA DVERI

Uhapšen i Uroš Savić, aktivista Dveri iz Aranđelovca.

16:00 - ZATVORENA TAKOVSKA

16:07 - "PUSTITE NAM DRUGOVE"

Ispred policijske stanice 29. novembar je mirno. Demonstranti uzvikuju: "Pustite nam drugove". Kod sporednog ulaza se pojačao kordon policije.


16:21 - VUČIĆ NAPUSTIO PREDSEDNIŠTVO

Kako smo nezvanično saznali Aleksandar Vučić je napustio zgradu Predsedništva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nešto posle 16 sati izašao iz na glavni ulaz iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu i odvezao se službenim vozilom.

Kako je došao, tako je i otišao, ne krijući se, kao i svakog radnog dana, javlja repoter Tanjuga sa lica mesta.


16:38 - PROFESOR MUSABEGOVIĆ: SRBIJI POTREBAN MIR I TOLERANCIJA

Ismail Musabegović kaže da je neprihvatljivo da nasilje bude način rešavanja bilo kakvih pitanja i dodao da je Srbiji potreban mir, tolerancija i civilizovana komunikacija.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu rekao da su ga sinoćni događaji iznenadili jer je misio da je takvo ponašanje ostalo daleko iza svih nas, kao društva.

"Jednostavno je neprihvatljivo da nasilje bude način rešavanja bilo kakvih pitanja.U ovom trenutku Srbiji je potreban mir, razumevanje, civilizovana komunikacija i tolerancija", rekao je Musabegović.

On je naglasio da argumenti treba da pobede, a ne sila u bilo kom svom obliku.

16:45 - RODITELjI UHAPŠENIH PUŠTENI U STANICU

Roditelji Miodraga Simovića i Nikole Radosavljevića, koji su sinoć upali u RTS, su pušteni u stanicu.


17:06 - VESIĆ: PALE MASKE, JASNO JE DA JE OBRADOVIĆ NOVI LIDER OPOZICIJE

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da je pošle sinoćnjeg i današnjeg nasilja koje je počelo upadom “huligana” u zgradu Radio televizije Srbije, koje je predvodio lider Dveri Boško Obradović, jasno da je taj “fašista” postao novi lider srpske opozicije.

Vesić je naveo da se u javnosti odavno postavlja pitanje koja ideologija okuplja lidere opozicije, “osim mržnje prema Aleksandru Vučiću”, i dodao da je sada jasno da je to “ideologija fašizma koju vec 15 godina u Srbiji dosledno sprovodi ultradesničarski pokret Dveri”.

“Čovek koji se divi savezniku Adolfa Hitlera srpskom fašisti Dimitriju Ljotiću, čovek koji je uveo govor mržnje i fizičko nasilje u Skupštinu Srbije, čovek koji je optužen za nasilje nad ženama, čovek koji je vođa razbijačkih odreda i napada na LGBT populaciju, čovek koji tuče novinare postao je lider kojeg slede Dragan Ðilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić”, rekao je Vesić u izjavi za javnost.

Kako je istakao, žalosno je što je Obradović postao simbol i predvodnik onih koji se deklarativno zalažu za demokratsko društvo i ulazak Srbije u Evropsku uniju.


17:07 - BRKA: KAKVA POBEDA ZA VUČIĆA

17:14 - GUŽVA ISPRED 29.NOVEMBRA, GAĐANjE FLAŠAMA

Ispred policijske stanice 29.novembar došlo je do guranja. Neko je iz mase bacao flaše preko kordona policije.

Foto N. Fifić

17:28 - LONČAR: CELA SRBIJA VIDELA SILEDžIJSKO PONAŠANjE

Ministar zdravlja Zlatibor Loncar ocenio je da je u sinoćnim događajima oko i u RTS- u, kao i na ulicama Beograda danas, cela Srbija mogla da vidi siledzijsko ponasanje opozicionih lidera i njihovih pristalica, koji su nasilnim putem hteli da ruse pravni poredak nase drzave.

"Nadlezni državni organi moraju momentalno i bez izuzetka da reaguju na ovakve i slične pojave kada pojedinci bez ikakvog legitimiteta i podrške građana Srbije pokusavaju na vulgaran i siledžijski način da ugroze pravni poredak nase drzave", rekao je Lončar.

18:02 - ZAVRŠEN SKUP

Protest dela opozicije u Bulevaru despota Stefana završen je večeras oko 18 sati, obraćanjem lidera Dveri Boška Obradovića.


On je zatražio da se puste svi uhapšeni sutra do 15 sati časova, kao i da svakodnevno opozicija gostuje na RTS-u.Istovremeno je najavio da će "uskoro posetiti TV Pink i njenog direktora Željka Mitrović", gde se očekuje, kako je najavljeno, gostovanje predsednika Aleksandra Vučića.


Lider Dveri je obraćajući se sa kamiona ispred policijske stanice rekao da su iz te stanice svi uhapšeni premešteni u, kako tvrdi, sudove, gde im se, kaže, izriču kazne od 48 časova do 30 dana pritvora.


Obradović je sinoćni upad na RTS okarakterisao kao dokaz da RTS pripada svim građanima, nazvao ga "hrabrim potezom" i čestitao, kako je rekao, mladim ljudima, koji su uhapšeni, na hrabrosti.Deo građana se u jednom momentu približio samom ulazu u policijsku stanicu, a neki od njih su limenkama i plastičnim flašicama gađali policiju, javio je ranije izveštač Tanjuga sa lica mesta.


Ranije su u policijsku stanicu ušli roditelji uhapšenog Miodraga Simovića i Nikole Dragosavljevića.


Pre dolaska ispred Policijske stanice u Bulevaru despota Stefana, demostranti su održali proteste ispred zgrade Predsedništva, dok je predsednik Vučić držao konferenciju za medije.
18:16 - ONI KOJI NE ZNAJU DA GRADE - RUŠE

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je ružno, mučno i odvratno sve što se danas dešavalo oko zgrade predsedništva i sinoć u zgradi RTS-a.


Kako kaže, opozicija želi da smeni vlast bez izbora, a upadom na RTS pokušavaju da dođu do nekog cilja bez velike muke.


"Kada pogledate ovo danas što se dešava oko zgrade predsedništva, sve to podseća na proteste u Albaniji i Crnoj Gori. Ništa ovde nije orginalno, sve su kopirali od njih", rekao je Nikolić za Tanjug.


On je dodao da svi žele vlast da menjaju silom, ali da je ta "matrica ispucana" i da neće uspeti ni u Crnoj Gori, ni u Albaniji, ni u Srbiji.


On je istakao da je u socijalnoj patologiji poznato da oni koji ne mogu da vole - mrze, a da oni koji ne mogu da grade - ruše i da je ta postavka bila vidljiva na beogradskim ulicama danas i sinoć.


"Sve u svemu - ružno, mučno i odvratno", zaključio je on.

19:27 - VUČEVIĆ: AKO BUDE TREBALO, NAROD ĆE BRANITI DRŽAVU

Oko 200 pristalica Srpske napredne stranke okupilo se ispred prostorija gradskog odbora te stranke u Novom Sadu gde im se obratio potpredsednik SNS-a Miloš Vučević koji je poručio da će ako bude trebalo i narod reagovati da brani državu.

- Nikakve ostavke, nikakva povlačenja. Dražava mora da reaguje, ako treba reagovaće i narod da brani državu - rekao je Vučević građanima koji su se okupili nezadovoljni zbog protesta u Beogradu ispred Predsedništva Srbije.

Foto N. Skenderija

19:46 - POSLANICI DS TRAŽE SUSRET SA UHAPŠENIMA

Narodni poslanici Balša Božović, Maja Videnović i Aleksandra Jerkov zatražili su večeras susret sa uhapšenim organizatorima i pristalicama protesta, saopštila je DS.

Navodi se da troje poslanika, u dopisu direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću, traže da im se dozvoli ulaz u KPZ Padinska skela, kako bi se sreli sa ljudima koji su privedeni u toku dana i osuđeni na, po njima drakonske, kazne zatvora zbog upada u zgradu RTS-a.

19:46 - OBRADOVIĆ: ROK ZA PUŠTANjE UHAPŠENIH SUTRA DO 15 ČASOVA

Lider Dveri Boško Obradović, obraćajući se demonstrantima sa kamiona ispred policijske stanice "29. novembar", dao je rok policiji da sutra do 15 časova oslobodi osobe privedene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

- Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta saopštiće kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz celog Beograda, iz cele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost - poručio je Obradović.

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhapsi njih, "a ne decu".

Rekao je i da su osobe uhapšene zbog upada na RTS "evakuisane" iz zgrade policijske stanice u sudove gde im se trenutno izriču različite mere.