Predsednik vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da upad u zgradu Radiotelevizije Srbije predstavlja neuspešan pokušaj lidera Saveza za Srbiju da preuzmu vlast u zemlji.

"Naši građani treba da znaju da su sinoć, upadom u zgradu RTS-a, fašistički bandit i lopuža Đilas pokušali da preuzmu vlast u zemlji", rekao je Đurić za jutarnji program Javnog servisa.

To im na sreću nije pošlo za rukom zahvaljujući profesionalnoj reakciji MUP-a, istakao je on.

"Vidim da i danas pozivaju na određene skupove i valjda se nadaju da bi mogli da upadnu u zgradu Predsedništva, valjda se nadaju da će na taj način moći da svrgnu, ubiju, ili šta već, predsednika Srbije", rekao je Đurić.

"U vezi s tim. mogu da kažem da je sasvim sigurno da se Aleksandar Vučić neće sklanjati pred banditima i pred fašistima, da se neće povlačiti, dakle da se neće sklanjati pred njima, da se neće sklanjati pred nasiljem i da će se obratiti građanima Srbije", istakao je Đurić.

BEČIĆ: POLICIJA STALOŽENO OSUJETILA NASILNIČKO PONAŠANjE


Narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Igor Bečić, čestitao je danas policiji na visokoj profesionalnosti i odlučnosti da na miran i staložen način osujete nasilničko ponašanje izgrednika tokom sinoćnjeg upada na RTS.

Kako je istakao u saopštenju, to je bio "divljački upad Dragana Đilasa i njegovog jurišnika Boška Obradovića sa grupom maskiranih huligana naoružanih motornim testerama i propalih političara iz takozvanog Saveza za Srbiju, kojima je bahatost, nasilje i mržnja jedino oružje".Ocenivši da je ogromna šteta naneta ugledu Srbije, Bečić ističe da "činjenica da su batinaši na celu sa tajkunom Đilasom i Obradovićem i ostalim iz takozvanog Saveza za Srbiju u toku nereda dobili podršku od Haradinaja, Zagreba i Sarajeva" zahteva da tužilaštvo kazni takvo "očajničko i huligansko ponašanje nazovi lidera opozicije koji radi ličnih i interesa pojedinih centara moći rade protiv Srbije i njenih građana".

Bošku Obradoviću i tajkunu Đilasu ne sme se dozvoliti da nekažnjeno izazivaju krvave građanske sukobe u Beogradu i Srbiji, zaključio je Bečić.

UPRAVNI ODBOR: RTS NE SME BITI POLIGON NASILNIH OBRAČUNA

Radiotelevizija Srbije, kao javni medijski servis, ne sme da postane poligon za nasilne političke obračune političkih aktera, saopštio je danas Upravni odbor Javnog servisa, povodom upada demonstranata u zgradu RTS-a.

"Svaki pokušaj nasilnog uticaja na uređivacku politiku ruši temelje na kojima počiva ideja o javnom medijskom servisu kao jednom od stubova demokratskog društva", navodi se u saopštenju UO RTS.

Upravni odbor napominje da ima zakonsku obavezu da štiti uređivačku nezavisnost urednika i slobodu novinara, te iz tog razloga "beskompromisno osuđujemo sinoćni nasilni upad u zgradu RTS i pokušaj da se nasilno utiče na uređivanje programa".

UO RTS pozvao je Evropsku asocijaciju javnih medijskih servisa i sve ostale međunarodne i domaće institucije kao i demokratski orijentisane pojedince da daju podršku RTS za pravo na slobodu uređivanja bez pritisaka fizičkim nasiljem.GRADSKI ODBOR SNS U LOZNICI OSUDIO UPAD U ZGRADU RTS

Oštro osuđujući upad u RTS, koji je po načinu i obeležjima nešto za šta se mislilo da je ostalo na smetlištu istorije, pre svega kada se ima u vidu nasilništvo, fantomke, pa još i motorne testere, Gradski odbor SNS u Loznici, ističe da tako nešto, po brutalnosti, vulgarnosti, po lošim namerama, niko iole dobronameran, objektivan i razuman ne može, ne samo da podrži, već ni da brani na bilo koji način.


Vidoje Petrović
Vidoje Petrović, predsednik Gradskog odbora SNS, istakao je da je ova stranka pokazala da joj je jako stalo do mira, reda, opšteg progresa u društvu, do evropskih integracija, ubrzanog razvoja, „a ponašanje onih koji su upali u zdanje RTS je nešto sasvim suprotno, pa nije ni čudo kakvu podršku kod naroda ima SNS, sa koalicionim partnerima, a koliku oni kojima je do istinskih vrednosti stalo kao do lanjskog snega“.

- Pokazali su da gube nerve, jer vide da su državne kase punije nego ikad, a veliki radovi su nešto što se dešava, takođe kao nikad, u svim delovima zemlje – naglasio je Petrović.

- Oni bi da se dokopaju medija nasiljem, verovatno bi tako da dođu na vlast i da poharaju ono što je, u međuvremenu, urađeno, stečeno, obnovljeno i sačuvano, posle njihove vladavine koju je obeležila lopovija, javašluk, a mediji su im bili bitni samo u onom smislu da i njih opljačkaju i novac stave u svoje odavno velike, ne džepove i džakove, već trezore ili da ih ubace u kojekakve prljave poslove daleko od Srbije.

Petrović kaže da su sinoć oni koji su vodili proteste pokazali da nemaju više šta da kažu, već da im je ostala samo primena sile, „što im neće proći ni prema medijima, ni prema medijskim poslenicima, ni prema građanima Srbije koji su ih davno pročitali kao stari bukvar“.

RADOMIROVIĆ: TRAŽIĆEMO OSUDU MEĐUNARODNIH UDRUŽENjA NOVINARA

Udruženje novinara Srbije će, zbog upada lidera opozicije u zgradu Radiotelevizije Srbije, zatražiti reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija, jer to je opasan presedan, izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Ono što su lideri opozicije uradili sinoć, pokazuje da oni ne žele slobodan Javni servis, istakao je Radomirović za RTS.

"Demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su nasilno u RTS i to je veliki pritisak na sve novinare i mi smo kao Udruženje novinara reagovali kao na svaku vrstu pritiska na bilo kog novinara i tražili smo da demonstanti mirno odmah izađu i takođe smo podsetili da RTS ima obavezu da objektivno informiše javnost o svim događajima uključujući i demonstracije", rekao je Radomirović.

VESIĆ: ĐILAS PRIČA O SLOBODI MEDIJA - IMA LI VEĆEG LICEMERJA?


Ima li većeg licemerja od toga da Dragan Đilas govori o slobodi medija - objavio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, povodom upada lidera opozicije u zgradu Radiotelevizije Srbije.

"Ima li većeg licemerja da o tome priča osoba koja je od 2004-2013. prema zvaničnom izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije upravljala medijima u Srbiji i osoba koja je kao državni funkcioner bila suvlasnik jednog dnevnog lista? Dok je Đilas vladao Srbijom reklamu niste mogli da platite ako ne ide preko njegove firme! I sada će on da priča o slobodi medija", naveo je Vesić.

On je podsetio da Vučićeva vlada za sedam godina nije postavila nijednog urednika u RTS-u.

"Svi urednici su ili to bili pre 2012. godine ili su se pre tog perioda zaposlili na javnom servisu. I sada ti urednici koje vlada samo pustila da odgovorno rade svoj posao vodeći računa kao javni servis o interesu države smetaju Đilasu! Njima Đilas preti linčom, zatvara ih da ne mogu da napuste zgradu i vređa ih. Jer Đilas tako razume slobodu medija. Ili novinar ili urednik rade za njega ili im preti. Kao ova Jelena Anasonović", kaže Vesić.

On je primetio da trenutak kada huligani napuštaju zgradu Javnog servisa, koju su prethodno uništavali i u kojoj je Đilas pretio novinarima i urednicima da ih je "sada 50 a da će ih doći 50 hiljada" da ih linčuju, najbolje pokazuje koliko su srećni jer su napravili još jedan problem u zemlji.

"Formalna organizatorka protesta, Jelena Anasonović, koja je samo Đilasova marioneta, uz osmeh pravi selfi sa policijom da bi samo koji minut kasnije pred novinarima zabrinuta davala izjave kako je navodno ''pretučen jedan od organizatora protesta'' i pozivala građane da lažno prijavljuju policiju i izmišljaju grubost", ukazao je Vesić.

PETRONIJEVIĆ: UPAD U RTS - NEMOĆ, NASILjE I MRŽNjA

Sramno je i nedopustivo ponašanje Đilasovih, Jeremićevih, Obradovićevih i Trifunovićevih pristalica. Bahatost koju su demonstrirali večerašnjim upadom u zgradu RTS-a pokazuje svu njihovu nemoć, mržnju i nasilje prema svima koji ne misle kao oni, izjavio je član gradskog veća Dragomir Petronijević.


On je naveo da su građani Srbije sinoć jasno videli kako izgleda sloboda medija u režiji tajkuna Đilasa i nasilnika Obradovića.

"Oni Srbiju ne žele da grade oni Srbiju žele da ruše, pale i prljaju kao što to čine na svojim protestima svake subote. Večeras je dobro znani nasilnik Boško Obradović uzvikivao tokom demoliranja ''Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS''. Ne, Boško! Ovo je veče kad će i ono malo vaših pristalica shvatiti šta je normalna Srbija i da se u vašim redovima ne nalaze ljudi koji mogu da je vode", naveo je Petronijević u izjavi za javnost.

PUPS: NASILjE JE ODRAZ NEMOĆI

PUPS je osudio nasilan upad u zgradu RTS-a sa jasnom porukom: Nasilje je izraz nemoći.

Očekujemo adekvatan odgovor države, saopštio je PUPS.

ČUČKOVIĆ: NAJOŠTRIJE OSUDITI UPAD U RTS


Član Predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković je najoštrije osudio nasilje lidera Saveza za Srbiju nad novinarima i zaposlenima u RTS-u.

"Pozivam onu ogromnu, tihu i pristojnu većinu, posebno članstvo i simpatizere Srpske napredne stranke da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije jer je, upravo cilj haos i sukobi u Srbiji", dodao je Čučković u saopštenju.

UDRUŽENjE: UPAD U RTS - DA SE SMANjI ZNAČAJ GODIŠNjICE PROGROMA

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ocenilo je da sinoćnji upad u zgradu RTS-a predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa godišnjice pogroma nad Srima na KiM.

"Jučerašnje nasilne, rušilačke demonstracije i upad u zgradu RTS-a od strane vođa i huligana 1 od 5 miliona i Saveza za Srbiju - Zlo Srbije, kao i najava Boška Obradovića, vođe Dveri, da će danas upasti u zgradu predsednika Srbije je direktno upereno protiv obeležavanja 15-godišnjice pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, poražavajuće je da zbog novca albanskog lobija ceo svet govori i gleda projektovan haos u Beogradu, a o obeležavanju velikog pogroma nad Srbima i kosmetskim žrtvama se ćuti.

Nasilan upad "huligana Boška Obradovića u RTS" je, kako je navedeno, ciljano je izvršen kako bi se umanjili zločini počinjeni na KiM od strane OVK, te da bi se Obradović "dodvorio zločincima i umanjio značaj obeležavanja 17. marta".