Bezbednosna situacija na području Kosova i Metohije je relativno stabilna, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.


Stefanović je, predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od jula do kraja prošle godine na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost, rekao da je u tom periodu bilo različitih incidenata i nasilja nad Srbima i drugim manjinskim grupama, poput fizičkih napada, podmetanja požara, napada na verske objekte, uništavanja imovine, pretnji i provokacija.


Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez terorističkih napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.


Ministar je rekao i da je u drugoj polovini prošle godine zabeležen pad kriminaliteta u najvećem broju oblasti i povećan procenat rasvetljavanja krivičnih dela, rekao je on.


PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Srbi sa Kosmeta nemaju poverenja u prištinske institucije


Stefanović je rekao da u tom vremenskom periodu počinjeno 43.827 krivičnih dela što je za 9,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.


Nastavlja se i dobar trend oduzimanja narkotika, a postignuti su i značajni rezultati u toj oblasti i u saradnji sa međunarodnim partnerima.


Izvršeno je i više uspešnih akcija sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije.


Kad je reč o trgovini ljudima, Stefanović je rekao da je podneto 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe.


"Imamo trend smanjenja kad je reč o ilegalnim migracijama i prelazu državne granice", rekao je Stefanović i dodao da je MUP dobio više pohvala za rezulltate u aktivnostima sprečavanja trgovine ljudima.


Kad je reč o nasilju u porodici, konstatovano je oko 23 odsto manje krivičnih dela nasilja, a od jula do decembra doneto je oko 13.500 hitnih mera, od čega 4.073 mera privremenog udaljavanja iz kuće.


Stefanović je rekao i da je za oko osam odsto smanjen broj krivičnih dela protiv imovine, kao i da je smanjen broj krađa, teških krađa, razbojništva i iznuda.


Nastavlja se i trend smanjenja maloletničkog kriminala, rekao je Stefanović.


Stefanović je rekao i da policija sprovodi pojačane mere kad je reč o terorizmu i ekstremizmu i da, u saradnji sa BIA i tužilaštvima, svakodnevno analizira stanje na terenu i procenjuje rizike.


PROČITAJTE JOŠ: Ministar Stefanović: Očekujemo da EU kaže šta će preduzeti


"Imamo manju verovatnoću da će se tako nešto desiti na našoj teritoriji. Pratimo sva dešavanja, ne samo u regionu već i šire i trudimo se da bezbednost Srbije bude potpuno ojačana", rekao je Stefanović.


Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.


Stefanović je rekao i da je saobraćajnih nezgoda u periodu od jula do kraja prošle godine bilo nešto manje u poređenju sa 2017. godinom.


Ministar je rekao i da je nastavljeno opremanje policijskih i vatrogasno-spasilačkih jedinica.


"Možemo da kažemo da svake godine imamo napredak u najvećem broju oblasti, u smislu smanjenja stope kriminaliteta", rekao je Stefanović.