Priština - Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava u Svetu američkog Stejt departmenta rekao da se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom odnosno da se u pomenutom Izveštaju koji se odnosi na Kosovo konkreto ukazalo na istinske probleme po pitanju položaja Srba kao i pitanja povratka.

Naime, po Jevtićevoj oceni, konačno se ukazalo na istinske probleme u ovim segmentima i prikazana je realnost problema oko pitanja povratka, a na koje je on, kako se navodi u saopštenju za javost, ukazivao već duže vreme.

PROČITAJTE JOŠ - VAŠINGTON PRIZNAJE: Ne prestaju napadi na Srbe sa KiM

- Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu. Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu - ističe se u saopštenju za javnost Dalibora Jevtića ministra za povatak u kosovskoj Vladi u ostavci i dodaje da je rešavanje pitanja imovine jedno od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, odosno kao jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema.

PROČITAJTE JOŠ -  Mekalister: EU ostaje posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, konsultuju se Rusija i SAD

-Nadam se da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima. Na kraju želim da izrazim lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đ​urića, mojih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i mene lično dale rezultate i da sve ono što sam prezentovao o ovim pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta i na Kosovu ali i tokom moje posete Vašingtonu su prihvaćene i ozbiljno razmatrane- istakao je Jevtić. Inače, u godišnjem izveštaju Stejt departmenta, koji je predstavio državni sekretar SAD Maj Pompeo, pominje se i Kosovo a u kojem se spominje problem napada na Srbe.
VIŠE OD STOTINU INCIDENATA PROŠLE GODINE

- U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju. Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade. Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike. Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, izmedju ostalog povratak imovine-ističe Jevtić suštinu izveštaja Stejt deparmenta o stanju ljudskh prava u svetu.