Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je jutros da platforma Prištine predstavlja poslednji ekser u mrtvački kovčeg dijaloga s Beograda,odnosno, kako je rekao, to je "ubistvo dijaloga s predumišljajem".

Kako je rekao gostujući u Novom jutru na TV Pink, pripadnik opozicionog protesta "1 od 5 miliona" Dragana Đilasa Slobodan Petrović glasao je za donošenje te platforme u Skupštini Kosova.

"Srpska lista je politička organizacija Srba na Kosovu i Metohiji koja je osvojila preko 90 odsto glasova naših sunarodnika u našoj južnoj pokrajini. Ona je nastala od ideje da Srbi na Kosovu i Metohiji ne treba da se dele politički pred Albancima, već da treba da nastupaju složno i jedinstveno", kazao je Đurić.

PROČITAJTE JOŠ - ĐURIĆ O USVOJENOJ PLATFORMI PRIŠTINE: Poslali su jasnu poruku da je dijalog završen, Srbija će znati da zaštiti nacionalni interes

On je ukazao da je preko 90 odsto Srba na KiM taj "državotvorni, nacionalno odgovorni stav prepoznalo i podržalo Srpsku listu, a na tim izborima za pokrajinske institucije svoje kandidate imali su i pojedini krugovi u međunarodnoj zajednici, koje su podržali Albanci sa idejom da Srbi na KiM budu u više kolona i da budu razbijeni".

Slobodan Petrović i njegova struktura su, istakao je Đurić, najbolja manifestacija upravo takve politike, i zato, dodao je, odaje priznanje Srpskoj listi, koja se uz sve poteškoće sa kojima se suočava, sledeći državnu politiku Srbije, svakoga dana bori za srpske interese na KiM.

PROČITAJTE JOŠ -  I EVROPA KONAČNO UVIDELA: Nema rešenja za Kosovo bez Rusije i Kine

"Pored svih problema, Srpska lista uspeva i da raskrinkava laži koje Priština plasira preko Slobodana Petrovića i njemu sličnim", rekao je Đurić.

On je rekao da Slobodan Petrović umesto da protestuje protiv svega onoga što protiv Srba rade Albanci na KiM, protiv anticivilizacijskih taksi, napada na "Trepču" i ostalog, podržava proteste "1 od 5 miliona".

Dodao je da je to čovek koji je podržao i dao kvorum u Skupštini Kosova da se izglasa platforma u kojoj se najdirektnije nalaže da jedino rešenje za KiM može da bude puna nezavisnost.

"Njihov, ''1 od 5 miliona'' Slobodan Petrović, podržao je da se donese ta platforma u Skupštini Kosova. Imamo zvaničan listing koji to dokazuje. On je javno podržao usvajanje ove platforme na čelu s (Fatmirom) Ljimajem", rekao je Đurić.

"Ovo je veoma ozbiljan napad na budućnost Srba i Albanaca. I to bez preterivanja", istakao je Đurić za TV Pink.