PRIŠTINA - Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Kadri Kastrati tvrdi da je "zadatak broj jedan koji vojska ima zaštita granica Kosova" i da "na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu".

RTK2 prenosi da je Kastrati za prištinske medije izneo tvrdnju da se prema "zakonima koji su usvojeni u skupštini koji otvaraju put za transformaciju KBS u vojsku, ovoj organizaciji ne može zabraniti da deluje na celoj teritoriji Kosova".

"Vojska nije formirana samo za jedan deo Kosova, već je formirana da zaštiti integritet i suverenitet zemlje. To znači da će granice tamo gde su, ako su ugrožene od bilo koga, vojska imati pravo da deluje na osnovu svojih ovlašćenja i obaveza da zaštiti granice Kosova. To znači da, na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu. Dakle zadatak broj jedan koji vojska ima je zaštita granica Kosova", tvrdi Kastrati.

PROČITAJTE JOŠ - VULIN KOMANDATU KFOR: Tzv. "vojska Kosova" neprihvatljiva

Prema njegovom mišljenju, izjave zvaničnika Srbije da KBS nema pravo da interveniše na severu su "nepravedne".

"Beograd ne može da se izjašnjava o kosovskoj državi. Mi smo suverena država, a sve akcije u interesu države Kosova preduzimaju naše institucije. Kosovska vojska nije formirana kako bi napadala svoje građane, ali zakonska obaveza je zaštita života i imovine građana Kosova. I građani Kosova koji žive na severu, bilo da su Srbi ili iz drugih zajednica, su građani Kosova, a vojska je odgovorna za njihovu zaštitu", tvrdi Kastrati.