Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas da je Kosovo ponovo podnelo zahtev za članstvo u Interpol i rekao da ne razume potrebu za takvim samoubilačkim potezima.

Pročitajte još:Vučić zatražio da EU dodatno pritisne Prištinu

Dačić je, na konferenciji za štampu ministru spoljnih poslova Republike Burundi Ezekjelu Nibižiru, rekao da će ponovo biti glasanje o članstvu Kosova u Interpolu.

Podsetio je da je Burundi na prošlom glasanju glasala protiv članstva Kosova u Interpolu. „Odmah da kažem ministru, da ga ne bih zvao pred zasedanje... opet će biti glasanje o Kosovu u Interpolu“, naglasio je Dačić, obraćajući se ministru Nibižiru.

Pročitajte još:Tači: Biće opasno ako se ne dogovorimo ove godine

Izrazio je uverenje da će Kosovo svojim novim zahtevom opet izgubiti i to sa "još gorim rezultatom", nego što je to bio slučaj na prošlom odlučivanju u Interpolu.

„Možda će se prijaviti i za Unesko. Mi se pripremamo za tu borbu“, poručio je on.

DAČIĆ: NI ĐINĐIĆ NIJE IZLAZIO PRED SKUPŠTINU

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je danas da je razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja, da predsednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije.

To je u suštini odgovor ministra Dačića na novinarska pitanja povodom njegove jučerašnje izjave da je razgraničenje zvaničan predlog Srbije, mada je tom prilikom napomenuo da ima još ideja oko kojih moze biti postignut kompromis.

Na pitanje ko je doneo odluku da je razgraničenje zvaničan predlog, pošto skupština nije odlučivala o tome, Dačić je uzvratio pitanjem:

"Da li je Zoran Đinđić izlazio pred parlament kada je iznosio takav predlog?", upitao je Dačić i dodao da je on tu ideju i "prepisao od Đinđića".

Istakao je da ne priznaje nikome da se više od njega bori za Kosovo i Metohiju i dodao da bi oni koji danas i juče njega nazivaju izdajnikom, jer je rekao da je jedna od ideja razgraničenje, trebalo da budu dovoljno hrabri i da Đinđića nazovu tako, jer je on prvi to spomenuo nakon Dobrice Chosića.

Dačić je kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre godinu dana izneo kao jednu od ideja i razgraničenje i istakao da to nije urađeno krišom, već da je o tome govorio javno i u medijima.

"Pre godinu dana smo izneli tu ideju i rekli da smo otvoreni i za druge predloge, ali do danas nismo čuli nijedan predlog. Ta tema nije ni započeta u pregovorima sa Prištinom. Juče i danas Jeremić, Đilas, Sanda Rašković Ivić, Dveri i neki analitičari mene nazivaju izdajnikom, a za njihovo vreme, u vreme Koštunice i Tadića dobili smo proglašenje nezavisnosti Kosova i granice na jarinju i Brnjaku", naveo je Dačić.

Istakao je da vlast u vreme Koštunice i Tadića nije ništa uradila po pitanju Kosova i Metrohije i dodao da je Slobodan Milošević ratovao za južnu srpsku pokrajinu, borio se za nju, jer nije prihvatao nezavisnost, već je nudio autonomiju, kao i da je ostavio Rezoluciju 1244.

"Zašto niste proglasili okupaciju Srbije?", upitao je Dačić sve one koji danas njega nazivaju izdajnikom i istakao da su oni jedino postavili pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde, čiju odluku danas albanski predstavnici u Prištini koriste protiv Srbije na svakom koraku.

"Ko je prebacio pregovore u Brisel? U vaše vreme 84 zemlje su priznale nezavisnost Kosova. U vreme mog mandata devet zemalja je priznalo nezavismost, a 13 je povuklo priznanje nezavisnosti. I sada ćete vi da mi govorite da ja izdajem Kosovo", istakao je šef srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije je naveo da je čekao vlast 2008. godine uradi nešto za odbranu Ustava Srbije i upitao zašto danas pričaju o podizanju vojske, kada oni ni tada nisu na tako nešto pomišljali.

„Predsednik Srbije i predsednica vlade vode državnu politiku i naravno da će se izjasniti najviši državni organi i narod Srbije ako se dođe do nekog dogovora", objasnio je Dačić.

Ukazao je da se radi o jednoj od ideja koje postoje, da nije zvaničan predlog, niti ga je neko u ime Srbije poslao, već je samo pomenut na sastancima.

„Naš prvi predlog je da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, a drugi da pravimo neke kompromise", naglasio je on.

„I Dejtonski sporazum nije bio u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Svi koji sada ''ljube'' Dejtonski sporazum, tvrdili su nekada da je Slobodan Milošević, zbog njega, bio izdajnik, sve dok muslimanske snage nisu došle pred Banjaluku", rekao je Dačić.

Ponovio je stav Beograda da dijaloga sa Prištinom neće biti dok se ne ukinu takse.

Rekao je da neke zemlje Evrope podsticću Ramuša Haradinaja da ne ukida takse jer im ne odgovara postizanje sporazuma, jer neće promenu granica Kosova.

Naveo je i da je Tomislav Nikolić predstavio platformu o Kosovu i Metohiji i da je tu platformu usvojila Skupština Srbije i dodao da je međutim i Priština usvojila platformu, te da su te dve patforme suprotno i ne vode kompromisu.

BURUNDI NE MENjA SVOJ STAV PREMA KOSOVU

Burundi je generalno protiv secesije i zato je doneo odluku o povlačenju priznanja Kosova, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova te zemlje Ezekjela Nibidžira, a srpski ministar Ivica Dačić ukazao je da je Burundi svojom prošlogodišnjom odlukom o povlačenju priznanja Kosova doprineo promeni odnosa snaga na međunarodnom planu i položaja Srbije u pregovaračkom procesu, bez koje je trajno rešenje nemoguće.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsetio da je prošle godine, u gotovo isto vreme posetio Burundi i da mu je tada uručena nota o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. „To je bilo na početku našeg propcesa, a odluka Burundija je veoma značajna jer se radi o velikoj zemlji sa deset miliona stanovnika", preneo je on.

Dačić je ukazao da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, što je promenilo odnos snaga na međunarodnom planu, položaj Srbije u pregovaračkom procesu i doprinelo što je međunarodna zajednica uvidela da nije moguće postići nijedno trajno rešenje bez Srbije.

Takođe je podsetio da je Burundi glasao protiv prijema Kosova u Interpolu. „U gostima su nam pravi prijatelji koji podržavaju stavove Srbije, međunarodno pravo, koji su protiv jednostranih akata, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je on.

Ministar Burundija Nibidžira rekao je da je Burundi javno, a ne potajno, povukao priznanje Kosova, i da je o njoj obavešten ceo svet. „To je odluka koju Burundi smatra ispravnom. Burundi je uvek bio protiv secesije. I zato smo ovde da prenesemo srpskom narodu da je odluka koju smo doneli ireverzibilna", naglasio je on.

Nibidžira je, upitan da li će i na sledećem glasanju o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, Burundi glasati protiv, rekao da stav njegove zemlje ostaje nepromenjen.

Ministar spoljnih poslova Burundija je istakao i da su se uverili da im je Srbija prava prijateljska zemlja i dodao da se to ogleda posebno kroz podršku u međunarodnim forumima, bilo da je to Savet bezbednosti UN ili Savet ljudskih prava.

"Srbija je uvejk na strani Burundija, uvek je među onim zemljama koje znaju da se ljudska prava iskorišćavaju kao sredstvo pritiska na najsiromašnije zemlje, kojima je potrebna pomoć", rekao je Nibidžira.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Burundija izneli su da ekonomska saradnja između dve zemlje ne postoji, kao i da je jedino od proizvoda što se u Srbiji može naći, a da je iz Burundija kafa, koju uvozimo preko posrednika sa zapada.

Dačić je kazao da će ubuduće raditi na tome da se što više povežu i da nastave sa potpisivanjem sporazuma o saradnji, od kojih je danas potpisan prvi - opšti sporazum o saradnji Srbije i Burundija.

Prema njegovim rečima, postoje mnoge oblasti u kojima bi mogla da se razvija saradnja, i to kultura, obrazovanje, odbrana, bezbednost, borba protiv terorizma i ekonomija, gde saradnja sada ne postoji.

Dodaje i da je Burundi zainteresovan za saradnju u oblasti sporta, kao i da im je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ponudio da njihovi sportisti borave u letnjim kampovima u Srbiji.