Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

„Tramp je tražio da se uzdržavaju od jednostranih poteza. I šta su oni uradili? Ništa. Ne samo da nisu ukinuli takse, nego su i usvojili statut Trepče, koji je novi jednostrani udar na srpsku imovinu“, rekao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Pročitajte još - Đurić: Čekam rezultate suda za zločine OVK; U Prištini sede ljudi bez kontrole; Pritisak da se Srbi isele, a Srbija prizna Kosovo

Đurić je zahvalio svima u američkoj i evropskoj administraciji koji su, kako kaže, bez obzira na to što po pitanju statusa KiM misle drugačije od Srbije, pozvali Prištinu, makar i verbalno, da ukine takse.

Ipak, istakao je Đurić, Srbija ne može biti zadovoljna dok se to zaista i ne desi.

"Nemojte da me pitate kome od njih verujem ili ne verujem u iskrenost namera po tom pitanju i da li sam, baveći se ovim poslom, nekada video da Priština nešto radi samostalno, jer to nisam video", naveo je Đurić.


ĐURIĆ: ZBOG POTEZA PRIŠTINE EKONOMIJA NA KiM U BLOKADI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je, zbog toga što Priština preduzima jednostrane poteze po pitanju imovine, ekonomija na Kosovu i Metohiji danas u blokadi.

Odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, Đurić je rekao da Srbija u ovom trenutku otplaćuje zaostala dugovanja za fabrike, industrijske pogone, infrastrukturne objekte na celoj teritoriji KiM.

"Ono što građani Srbije treba da znaju je da mi imamo papir za svaki šraf, za svaku mašinu, kilometar svakog puta koji smo izgradili u prethodnih pet - šest decenija na području KiM. Imamo čvrste, materijalne dokaze i o tome da je Trepča naša..., da je gotovo svaki veći proizvodni pogon od Dragaša pa do Jarinja i Brnjaka izgrađen sredstvima i uz pomoć države Srbije", rekao je Đurić.

On je dodao da je stav Srbije da pitanje imovine nije nešto što može i sme da se rešava otimanjem i jednostranim aktima Prištine.

"Zalažemo se da o svemu ozbiljno i odgovorno razgovaramo kako bi se pronašlo rešenje koje bi odblokiralo ekonomske tokove na KiM, jer zbog toga što Priština vuče jednostrane poteze po pitanju imovine, ekonomija na KiM je danas u blokadi", istakao je Đurić.

Precizirao je da je danas na Kosovu i Metohiji nezaposleno više od 60 odsto Albanaca i dodao da čak i zvanične statistike pokazuju da je to teritorija u Evropi sa najvišom stopom nezaposlenosti.

"Zašto? Zato što ne mogu da privuku nijednog investitora. Zašto ne mogu da privuku nijednog investitora? Zato što se ponašaju iracionalno i nikada ne znate kog dana će da donesu luđe odluke i na koju imovinu će da se namerače u kom trenutku", rekao je Đurić.

On je istakao da se Srbija ponaša toliko racionalno i odgovorno da i dan danas servisira dugove čak i za objekte koji su možda i pre nekoliko decenija od nas oduzeti i oteti.

"Mi time nastavljamo pouzdano i stameno ponašanje Srbije iz najboljih perioda naše istorije, a podsetiću vas i da je za vreme Prvog svetskog rata, kada smo bili u ratu sa Austrougarskom, Srbija iz svoje blagajne redovno i uredno servisirala dugove prema Austrougarskoj. Zašto? Zato što srpska reč vredi", rekao je Đurić.

Naveo je da je srpska reč vredela tada i da, zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici Aleksandra Vučića i Srbije, vredi i danas.

"Tako ćemo nastaviti da se ponašamo, a oni samo neka nastave da luduju i da svakoga dana uvode takse i vuku jednostrane poteze", naveo je direktor vladine Kancelarije.ĐURIĆ: POLITIKA SRBIJE PRONALAŽENjE KOMPROMISNOG REŠENjA ZA KiM


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da nema nikakvih tajni o tome kakva je pozicija i politika Srbije o KiM i istakao da je politika naše zemlje bila i ostala pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

„Tražimo da se stvore uslovi za takvo rešenje“, rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija odgovarajući na pitanje o izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je ideja razgraničenja zvaničan predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom.

„Nisam pročitao izjavu ministra Dačića. Ono što mogu da kažem je da veliki trud i rad ulaže ceo naš tim na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u kome učestvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović i mnogi drugi u vladi, boreći se da Srbija na međunarodnom planu ima što je moguce bolju pregovaracku poziciju“, istakao je Đurić.

Kako kaže, rezultat tog truda i rada je dvocifren broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova u poslednjih godinu i po.

Đurić je podsetio da tzv.država Kosovo nije postala članica Interpola uprkos činjenici da su neke od najsnažnijih sila zagovarale to članstvo.

Dodao je i da je Savet bezbednosti UN gotovo jednoglasno osudio uvođenje taksi od strane Prištine.ĐURIĆ: DANAS 2.130 DAN OD KAKO PRIŠTINA NIJE FORMIRALA ZSO


Danas je 2.130 dan od kako Priština ne sprovodi svoju, potpisom njenih najviših predstavnika, preuzetu obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Šta to govori o njihovoj reči i odgovornosti i šta to govori o spremnosti i rešenosti međunarodne zajednice da stoji iza potpisa i dokumenata čiji su oni garanti i to ne na nekom sporednom nivou, nego su najviši predstavnici međunarodne zajednice stali iza takvog dokumenta", upitao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Kako je dodao, kako onda da se
čudimo tome što su srpski predstavnici na KiM i besni i nezadovoljni zbog toga što je neko izneverio ono što je preuzeo kao obavezu prema njima.

Đurić je podsetio da je Priština preužela obavezu prema Srbima na KiM da im omogući kolektivna politička prava kroz Zajednicu srpskih opština, da mogu da se osećaju kao svoji na svome...

Direktor vladine kancelarije je istakao da Priština nema nameru da to sprovede i dodao:

"Gospodo, pre 2.130 dana stavili ste vaš potpis i tražićemo vam sve dok ne budete do poslednjeg slova sproveli u delo ono što ste potpisali i to onako kako ste potpisali, a ne kako vama pada na pamet da to treba izgleda."