PRIŠTINA - Platforma koju je usvojila pregovaračka ekipa i koja je dostavljena Skupštini tzv. Kosova na usvajanje nije dovoljno insistirala na tome da Srbija prizna teritorijalni integritet Kosova, te da je treba dopuniti, piše Koha ditore.

Neimenovani stručnjak međunarodnog prava koji je analizirao platformu smatra da platformu treba dopuniti od tačke tri: "Kosovo očekuje da se proces dijaloga intenzivira 2019. godine sa ciljem postizanja sveobuhvatnog konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma", navodi se u platformi i dodaje da je "cilj sporazuma rešenje svih otvorenih pitanja omogućavajući dvema državama da priznaju suverenitet jedna druge i otvaranje puta Kosovu za učlanjenje u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji".

Stručnjak međunarodnog prava je rekao da je greška da se u ovoj tački govori samo o međusobnom priznanju suvereniteta, ali ne i teritorijalnog integriteta, pošto se, po njemu, ne radi o istim konceptima.

PROČITAJTE JOŠ - Prištinska Platforma: Traže priznanje, ukidanje Rezoucije 1244 i sud za zločine Srba

Kako je naveo, suverenitet se odnosi samo na pravo nezavisnog odlučivanja, bez uticaja, kontrole ili naredbe sa strane. ;Teritorijalni integritet znači, kako je napisao, nedodirljivost teritorijalne celovitosti, tako da u tački tri predloga platforme treba da stoji i priznanje teritorijalne celovitosti Kosova u administrativnim granicama koje su imale u bivšoj Jugoslaviji.