VIŠE nije slučajnost, niti iznenađenje izjava albanskog premijera Edija Rame da je Kosovo deo Albanije. To nije ni trenutna nervoza, hir ili ispad zarad domaće javnosti, već politika i nastavak takve politike i Tirane i Prištine treba očekivati.

Ovo je danas izjavio predsednik Aleksandar Vučić povodom najnovije Ramine elaboracije projekta unije Kosova i Albanije. Na pitanje novinara u Minhenu da li se u prethodna dva dana čuo sa Ramom zbog demontracija u Tirani, Vučić je odgovorio da ga je "baš briga za nečije demonstracije" i da bi Ramu mogao da pozove zbog izjava koje se tiču Srbije, ali da za tim nema potrebe, jer mu je jasna njegova politika:

- Može jednom da vam se dogodi greška, ali ako deset puta nešto izjavite, onda znate da je to politika. U Albaniji i na Kosovu, među albanskim stanovništvom dramatično raste podrška ujedinjenju. Ono što je bilo na 35 odsto među kosovskim Albancima i 40 među Albancima u Albaniji - poraslo je na 72-75 odsto u korist ujedinjenja. Na tom talasu podrške naroda i jedni i drugi rade na ujedinjavanju i nemam sumnju da će se to nastaviti.

Kako je ukazao predsednik, to dodatno doprinosi stvaranju tenzija u regionu, ali da je na Srbiji da bude mirna i odgovorna.

Sumirajući razgovore koje je imao u Minhenu, gde je održana konferencija o bezbednosti, Vučić je rekao da je naročito zadovoljan susretima sa poslanicima Bundestaga iz stranke CDU kancelarke Angele Merkel:

- To su ljudi koji su apsolutno za nezavisno Kosovo, ali smo imali otvoren, konkretan razgovor u kom sam prvi put čuo najoštriju osudu priča o velikoj Albaniji. Oni poštuju što je Srbija pouzdan partner i slušali su naše stavove jer znaju da nećemo uraditi ništa neodgovorno.

Kao najvažniji rezultat učešća na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vučić je izdvojio to što su svi videli koliko je teška atmosfera kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, i to što su vodeći svetski političari koji su bili u bavarskoj prestonici čuli šta je istina, naš stav i kontraargumente kao odgovor na ono što Priština inače priča stranim partnerima.

Vučić sa Džozefom Bajdenom


Povodom debate na panelu, na kom je učestvovao i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, Vučić je rekao da je video reakciju čak i nemačkih i italijanskih novinara koji su rekli da je naša strana bila dobro pripremljena za razliku od drugih. Dodao je da je "možda na panelu nešto i pogrešio, ali se borio za Srbiju kao lav".

REPUBLIKA SRPSKA NIJE IZMIŠLjENO IME

REPUBLIKA Srpska nije neko izmišljeno ime, to je dejtonska i ustavna kategorija BiH. Tako da sam siguran da je Republika Srpska bila i da će Republika Srpska i ostati - naveo je predsednik, komentarišući to što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da će se, u slučaju da dođe do promene imena Republike Srpske, zalagati da to bude "Republika Srpska - Zapadna Srbija". Vučić je naveo da ovu izjavu razume tako da Dodik želi da kaže da niko ne može i nema pravo da menja ime Srpske.

AKO IMATE DOKAZE, DAJTE IH

TEŽAK razgovor, otkrio je predsednik, vodio je sa američkim kongresmenima, prvenstveno u vezi slučaja "Bitići".

- Na tome je insistirao kongresmen Eliot Engel, poznati albanski lobista. Osuđujem taj strašan zločin i trudimo se da pronađemo dokaze, ali ne možete nekog da procesuirate samo zato što mislite da je kriv ili ste to pročitali u štampi. Ako imate dokaze, dajte. Dobro je, ipak, da razgovaramo na otvoren način o našim razmimoilaženjima - naveo je šef države.