Ministar finansija Siniša Mali kaže da Draganu Đilasu mnogo bolje idu sopstvene finansije nego državne, čime je odgovorio na tvit u kojem je Đilas kritikovao Malog da na osnovu falš podataka daje lažnu nadu za veće plate i penzije.


"Kada je reč o njegovom džepu tada nema greške, ali kada se radi o suficitu u državnoj kasi, tad već Đilas ne zna da računa", naveo je Mali odgovarajući na računicu koju je prethodno izneo Đilas.


Navodeći da se ministar hvali da je suficit u januaru tri puta veći od planiranih sedam milijardi i da iznosi "čak" 23 milijarde, Đilas je napisao:


"Mali ne kaže da je 2018. bio 22, 2017. - 19, a 2016. čak 33 milijarde dinara! Pa kako si ministre planirao da ove bude samo 7? Zašto na osnovu falš podataka daješ lažnu nadu za plate i penzije?", napisao je Đilas na Tviteru.


Pročitajte još: Mali: Đilas je narodne pare trpao u džep


Mali je primetio da Đilas nije znao da se bavi ni finansijama Grada Beograda, koji je ostavio pred bankrotom i sa deficitom od preko 20 odsto, a kamoli finansijama države.


Naveo je i da mu je drago što je i Đilas primetio da je u Srbiji već nekoliko godina za redom zabeležen suficit u budžetu, za razliku od perioda kada su "on i njegovi politički saborci bili na vlasti i kada su državu i grad Beograd ostavili pred bankrotom".


U odgovoru Mali kaže i da bi Đilas trebalo da obrati pažnju na to da su prihodi u budžetu u januaru ove godine veći za čak 23 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a ukupni prihodi, kako je naveo, ovog januara iznose čak 106,6 milijardi dinara, dok su u januaru 2018. bili 86,6 milijardi dinara, u januaru 2017. 86 milijardi, a u januaru 2016. 93,7 milijardi dinara.


Pročitajte još: Mali: Gradićemo metro za narod, a ne tajkunski metro


"I pored toliko većih prihoda koje smo ostvarili, mi imamo tri puta veći suficit od planiranog", napomenuo je ministar i dodao da te brojke jasno pokazuju koliko su javne finansije naše zemlje sve bolje i stabilnije.


Dodao je da je to upravo osnova za dalji ekonomski rast, veće plate i penzije i bolji životni standard građana.


Primetio je još da se u onome što je Đilas napisao nejasno da li se radi o neznanju ili o "prostom bezobrazluku", te mu je preporučio da bude objektivniji kada govori o ekonomskim rezultatima, koje je, zaključuje, teško osporiti.