Venecuela nikad neće priznati nezavisnost Kosova, koje je istorijski deo Srbije kao što je Krim istorijski deo Rusije, izjavila je otpravnica poslova Ambasade Venecuele Dija Nader de el Andari.

Venecuela je u svim međunarodnim organizacijama uvek bila na strani Srbije. Isto tako je Srbija na našoj strani, rekla je El Andari za "Politiku", komentarišući podršku koju je samoproglašenom predsedniku Huanu Gvaidu pružio Bedžet Pacoli, sa nadom da će nova vlast priznati Kosovo.

Pročitajte još:"AKO NEKO POKUŠA DA TE UBIJE, DA ZNAŠ DA SMO MI": Pacoli pretio Dačiću smrću na skupu u Bukureštu

Povodom aktuelne situacije u Venecueli, na pitanje da li strahuje od vojne intervencije, ona je rekla da je moguće da Vašington neće intervenisati na direktan način, već će se, kako smatra, sakriti iza Kolumbije i Brazila.

Na pitanje da li je moguć građanski rat, ona kaže:

"Već šest godina SAD pokušavaju da izazovu građanski rat i nisu do sada uspeli. U Jugoslaviji su religiju koristili kako bi izazvali građanski rat, ali kod nas nije takva situacija".

Pročitajte još: Tramp:Moguće slanje vojske u Venecuelu; Karakas osuđuje

Prema njenim rečima, Gvaido je marioneta SAD i mnogo je poznatiji van Venecuele nego u samoj zemlji.

Dija Nader de el Andari napominje i da predsednik Nikolas Maduro poziva na dijalog, ali da ga opozicija ne želi.

Na pitanje da li bi pristali na nove izbore, što traže Zapad i opozicija, ona kaže da je narod taj koji će odlučiti da li želi nove izbore i da niko neće uticati na to.

"Najbolje rešenje bi možda bilo kada bi Meksiko, Urugvaj, Bolivija, zajedno sa EU, posredovali u dijalogu. Rusija se slaže sa tim. Ukoliko ne bude dijaloga izvesno je da će doći do rata, ali je dijalog prvo rešenje", zaključila je diplomatska predstavnica Venecuele u Beogradu.