PALAU suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova i čvrsto ćemo podržati dogovor koji ustanove dve strane u dijalogu. Podržavaćemo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, radije nego da definišemo status Kosova pre okončanja dijaloga.

Pročitajte još: Dojče vele: Amerika preuzima uzde kosovskog problema?

Ovo stoji u noti koju je u ponedeljak predsednik Republike Palau Tomi Remenges predao Beogradu, čime je ova pacifička država stavila ad acta odluku iz 2009. godine kojom je južnu srpsku pokrajinu priznala za državu.

Pročitajte još:Prištinska televizija: Republika Palau povukla priznanje Kosova

- Jako malo poznajemo situaciju u ovom delu sveta. Moj prethodnik je priznao Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog, jer mi ne želimo da se isto desi u našoj zemlji, regionu, na našim ostrvima. Treba nam dijalog, ne rat i neko ko će doneti odluke umesto nas - obrazložio je Remenges.

Za zvaničnika Palaua predsednik Aleksandar Vučić u ponedeljak je priredio dobrodošlicu na Andrićevom vencu i zahvalio mu se na odluci njegove zemlje da poništi priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Vučić je rekao da odnose Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava.

Predsednik je najavio imenovanje ambasadora na nerezidencijalnoj osnovi u Palauu i predložio nekoliko konkretnih projekata, koji bi mogli da se realizuju u oblastima obrazovanja, sporta, energetike i informacionih tehnologija.

Posle susreta sa Remengesom, šef diplomatije Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je Palau trinaesta zemlja koja je preispitala svoj stav o prihvatanju nezavisnosti Kosova i treća iz pacifičkog regiona, navodeći da je bitno da se pokaže da su laži priče Prištine da ih je priznalo 116 zemalja:

- Ni Šerlok Holms ne može da utvrdi koliko je država to zaista učinilo. Kod nekih ne postoje takve odluke. Razgovarao sam sa ministrom iz Omana, rekao sam mu da su priznali Kosovo, a on - da nisu. Skoro se svađao sa mnom o tome. Na spisku Prištine su i Nigerija i Uganda, što nije tačno. Obratili smo se zemljama koje to nisu precizno rekle da nam saopšte stav.

Dačić smatra da je moguće da je Kosovo priznala 101 zemlja, u koje računa i Egipat, koji je to priznavanje "zamrznuo", kao i Peru koji već četiri godine ne glasa za Kosovo u međunarodnim organizacijama i nije uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom, kao i Oman. Po njegovoj oceni, Beograd je veoma blizu cilju da manje od polovine članica UN priznaje Kosovo, što će, kako smatra, biti podsticaj za dijalog.

Upitan da li će, ako Priština ukine takse, Srbija prestati da lobira za povlačenje priznavanja Kosova, Dačić je uzvratio:

- Da li će Albanija prestati da lobira da se prizna Kosovo? Ako neće Albanija, nećemo ni mi.

VUČIĆ: SMETA IM I "SMOKI"

POVODOM izjave predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO, Vučić je za RTS rekao da bi voleo da se prvo reše neka jednostavnija pitanja:

- O čemu govorimo kada imamo takse, tu anticivilizacijsku meru? Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih "smoki" ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu.