Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu neće loše uticati na evrointegracije Srbije niti može da zasmeta zapadu, kaže saradnik Instituta društvenih nauka u Beču Ivan Vejvoda.

Dokle god je Srbija strateški okrenuta EU, crveni tepih za Vladimira Putina i potpisani sporazumi u Beogradu neće biti "trn u oku" Briselu, ocenjuje Ivan Vejvoda za Glas Amerike.

"Dok je Srbija na putu integracija, a ulazak u EU je dosta udaljen, tu ima vremena da se Srbija saobrazi u odnosima spoljne politike prema Rusiji. Predsednik Vučić se sastao sa svim ambasadorima članica EU dan ili dva pre dolaska predsednika Putina. Sigurno je tu podvukao strateški smer prema EU i objasnio šta su ciljevi te posete", kaže on.

Neki od ciljeva su bili i razgovori o rešavanju problema Kosova i dogovor o gasnom konektoru, koji će Srbiju povezati sa Turskim tokom. Ni ta pojačana zavisnost Srbije od ruskog gasa nije suprotna evrointegracijama, smatra Vejvoda.

"Ako bude taj novi Južni tok, koji se zove Turski tok, on prolazi prvo kroz zemlje EU kao što je Bugarska, i ulazi u drugu zemlju EU Mađarsku. To je deo šireg projekta u kojem EU ima jaku reč", rekao je Vejvoda.