SRBIJA i Rusija potpisale su 21 sporazum, memorandum, ugovor i protokol o budućoj saradnji dveju zemalja. Većina ih se odnosi na ekonomske odnose, koji će olakšati saradnju, poslovanje i zajedničke projekte u saobraćaju, energetici, informacionim tehnologijama, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, ali i na korišćenje kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe i saradnju na projektu izgradnje Centra za nuklearne tehnologije.

PRUGE

POTPISE na jedini komercijalni ugovor u četvrtak su stavili direktor "Infrastruktura železnice Srbije" Miroljub Jevtić i prvi čovek "RŽD internešnala" Sergej Pavlov. Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture vredan je 230 miliona evra - tri četvrtine troškova finansira se iz novog ruskog kredita, a četvrtina iz srpskog budžeta. Predviđeni su projektovanje i izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, što će koštati 127,4 miliona evra. Za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad namenjeno je 91,9 miliona evra. Preostalih 10,7 miliona evra opredeljeno je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Beograd - Bar, za deonicu od Valjeva do Vrbnice, ukupne dužine 210 kilometara.

Pročitajte još - POSETA ŠEFA RUSKE FEDERACIJE: Potpisani sporazumi Srbije i Rusije, Putin odlikovao Vučića (FOTO + VIDEO)

ENERGETIKA

OSNOVA saradnje Srbije i Rusije je energetika. Naša država u RF izvozi najviše poljoprivrednih proizvoda, a mi iz najveće zemlje sveta najviše uvozimo naftu, gas, ugalj... Ruski energenti već decenija su osnov energetske sigurnosti Srbije.

U četvrtak su sa ruskim kolegama predstavnici Ministarstva energetike potpisali memorandum o saradnji u oblasti gasne privrede za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cevovodnog gasa.

- Rusija je spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom - izjavio je u četvrtak ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tokom posete ruske delegacije Beogradu. - Srbija je naš dugoročni partner, koji ne samo što dobija gas, već kroz svoju teritoriju transportuje gas. Sada je to oko 350 miliona kubnih metara gasa, a razmatra se mogućnost povećanja obima transporta u budućnosti.

Godine 2017, kako je naveo, potpisan je protokol između Rusije i Srbije o proširenju infrastrukture za transport gasa: - To je, pre svega, domen samih srpskih kompanija, a mi smo, zauzvrat, spremni da povećamo obim snabdevanja gasom ukoliko se potpisani plan u potpunosti primeni.

"BANATSKI DVOR"

SA ruskim partnerima u četvrtak je potpisano investiciono rešenje za modernizaciju podzemnog skladišta "Banatski dvor". Trenutno ovo skladište može da čuva 450 miliona kubika plavog energenta. Širenjem kapaciteta, samo u prvoj fazi, ovo skladište moći će da primi oko 750 miliona kubika gasa. Cilj je da se dostigne kapacitet od milijardu kubika. U "Srbijagasu" smatraju da će modernizacijom i većim skladištem Srbija moći da računa na povoljnije uslove kupovine gasa, a da će transportni troškovi biti manji čak četiri puta.

Pročitajte još - STOPAMA PAŠIĆA I OBRENOVIĆA: Vučiću Putin uručio orden Aleksandra Nevskog

- Širenje kapaciteta "Banatskog dvora" je jedan od najvažnijih potpisanih sporazuma - rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike. - On će uticati na našu energetsku bezbednost i njime ćemo značajno unaprediti našu sigurnost.

"TURSKI TOK"

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbija očekuje mnogo od gasovoda "Turski tok", jer je "ruski gas najbolji i najjeftiniji". On je rekao da je Srbija završila sve što je bilo neophodno da se priključi na taj gasovod kojim gas iz Rusije, preko Turske i Bugarske, treba da stigne u Srbiju.

- Ne znam kakve su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni - rekao je Vučić.

Ministar Antić je izjavio da naša zemlja i zemlje u okruženju imaju potrebu za novim gasom i dodao: - U interesu bezbednosti snabdevanja gasom, mi smo odgovorni prema građanima da obezbedimo nove pravce i nove rute.

"ĐERDAP 2"

POTPISANA je i saradnja između PAO "Silovije mašini" i "Elektroprivrede" o rekonstrukciji hidroelektrane "Đerdap 2". Sa ovom ruskom kompanijom EPS već sarađuje na obnovi turbina na "Đerdapu 1" i taj posao je pri kraju. Revitalizacijom turbina u "Đerdapu 2" biće povećana snaga ove hidroelektrane sa 270 na 320 megavata. A radni vek ove hidroelektrane biće produžen za 30 godina. To će biti prvo značajnije ulaganje u modernizaciju i obnovu "Đerdapa 2" od puštanja u rad ove centrale na Dunavu.

ZBERBANKA

"RUSKA Srbija" i "Telekom Srbija" potpisali su u četvrtak i memorandum o saradnji. Ovaj dokument iniciran je zaključenim ugovorom koje su ove dve kompanije sklopile tokom decembra 2018. Naime, Zberbank Srbija je jedna od banaka koje su učestvovale u kreditiranju kompanije "Telekom". Ova kreditna investicija deo je šire akcije "Milion plus", koju "Telekom Srbija" sprovodi u cilju dostizanja milion korisnika svojih multimedijalnih usluga i interneta.ELEKTRANE

JEDAN od potpisanih dokumenata je i memorandum o razumevanju za realizaciju projekta kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije u Srbiji. On podrazumeva izgradnju elektrana koje će proizvoditi struju, ali će takođe građane i privredu snabdevati toplotom.