Uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, američka agencija Blumberg piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastojati da iskoristi sastanak da obezbedi podršku Moskve za postizanje dogovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Putina će u Beogradu pozdraviti, kaže agencija, vladajuća SNS skupom koji ističe "konfliktni pristup" Srbije prema pridruživanju EU.

Vučić se, ocenjuje Blumberg, "trudi da pošalje signal da ne prihvata protivljenje EU dogovoru sa Kosovom o razgraničenju".

Agencija navodi da su se Vučić i Hašim Tači okrenuli Moskvi i Vašingtonu radi podr

Blumberg piše da Vučić od 2012. godine balansira između obećanja o evropskim integracijama i održavanja srdačnih veza sa Rusijom.

Njegov odnos sa Putinom je naročito blizak, ocenjuje agencije i dodaje da su se njih dvojica sreli više od deset puta i da je Rusija dodelila Vučiću jedno od svojih najviših priznanja.

Ovaj odnos, kako se navodi, sada "igra ulogu" dok Srbija pokušava da napravi pomak u razgovorima sa Kosovom.

GARDIJAN: PUTIN ODAJE VRHUNSKU DRŽAVNIČKU POČAST VUČIĆU

Britanski list "Gardijan" u tekstu posvećenom današnjoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu "utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu".

U tekstu se navodi da Putin ovom posetom odaje "vrhunsku državničku počast" srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Navodi se da je "Putin popularan u Srbiji, gde se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja".

Dnevnik navodi da je "Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na ''veštački izbor'' između Moskve i Zapada", ali takođe i podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao "Gardijanu" prošle godine "insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom".

Navodi se da će "veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem".

"Gardijan" ocenjuje da je "ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu intergracije ka EU".

FAJNENŠEL TAJMS UVRSTIO PUTINA U BEOGRADU U ČETIRI GLAVNA DOGAĐAJA OVE SEDMICE U SVETU

Britanski "Fajnenšel tajms" uvrstio je posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji među četiri ključna događaja u svetu ove nedelje.

U naslovu za najavu ovonedeljnih najvećih događaja stavljeni su glasanje o Bregzitu, rezultati američkih banaka, glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi i Putinova poseta Srbiji.

"Na svetskoj sceni, ruski predsednik Vladimir Putin treba da poseti Srbiju ove nedelje da bi se sastao sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem. . . ", navodi FT.

Kako navodi list, poslednjih godina predsednik Srbije morao je da balansira između Rusije, sa kojom deli kulturne i verske veze, i Evopske unije.

Rusija podržava stav Srbije o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, dok EU, kako piše FT, "traži normalizaciju odnosa sa Kosovom kao ključnim uslovom za ulazak Srbije u EU".

BI-BI-SI: PUTIN UPOZORAVA ZAPAD, SRBIJA MU SPREMA DOBRODOŠLICU


Ruski predsednik Vladimir Putin upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema raskošnu dobrodošlicu, piše danas britanski servis Bi-Bi-Si uoči Putinove posete Beogradu.


Putin, kako se navodi, predvodi moćnu delegaciju u poseti Srbiji sa ciljem da "zacementira" saradnju sa Srbijom koja želi da se pridruži Evropskoj uniji.

Uoči posete, podseća britanski servis, Putin je optužio neke zapadne zemlje za "destabilizaciju" Balkana.

PROČITAJTE JOŠ: ZANIMLjIVI DETALjI POSETE PREDSEDNIKA RUSIJE: Putina čeka šarplaninac, fontana u bojama trobojke (VIDEO)

U tekstu se postavlja pitanje zašto Srbija nastavlja da demonstrira svoje prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU i dodaje da se igranjem na kartu veza sa Moskvom apeluje na konzervativno-nacionalističku podršku predsedniku Vučiću i SNS.

To, kako se dodaje, naglašava i slovenski, pravoslavni hrišćanski karakter zemlje, iako je smer puta Srbije prema Zapadu.

To takođe pomaže Vučiću da tvrdi da politika koja približava Srbiju članstvu u EU, poput normalizacije odnosa sa Kosovom, nije nametnuta od strane Brisela, već je racionalan izbor kako bi se poboljšao život građana, navodi Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si smatra da dolazak Putina u Srbiju opominje EU da ne treba olako da uzima lojanost Srbije.

Sa druge strane, Vladimir Putin će nesumnjivo uživati zbog nelagodnosti zapadnih diplomata dok posmatraju kako vodeći kandidat za članstvo u EU prostire crveni tepih, zaključuje Bi-Bi-Si.

FRANCUSKA AGENCIJA: PUTIN DOČEKAN KAO ZVEZDA


Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je u Beogradu doček dostojan zvezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave, navodi danas agencija Frans pres (AFP).

Kako navodi francuska agencija, srpske vlasti nisu štedele na dočeku "dragog predsednika Putina", "dragog prijatelja" koji je danas odlikovao svog domaćina predsednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Grupa građana iz cele zemlje je priredila šetnju dobrodošlice ruskom lideru u Beogradu, završenu ispred Hrama svetog Save.

Uz istorijske, verske i kulturne veza sa "velikim slovenskim pravoslavnim bratom", Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP.

Iako želi da uđe u EU Srbija odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenih posle pripajanja Krima.

Međutim, navodi AFP, topao doček u Beogradu ne može da nadomesti udarce koje je Rusija pretrpela na Balkanu.

Moskva nije uspela da spreči ulazak Crne Gore u NATO 2017, što je put kojim se kreće i Makedonija.

Ako vlasti u Skoplju budu uspešne u ispunjenju svojih želja, svi susedi Srbije sem Bosne i Hercegovine biće u NATO, piše francuska agencija.

Razlog za to je, prema AFP, lider Srba u BiH Milorad Dodik koji će danas imati odvojeni sastanak s Putinom.

Dodik je u utorak osudio želju zapada za dominacijom na Balkanu, nazvavši je "značajnim faktorom destabilizacije".

Prema istraživanju iz decembra 2017. koje je sprovela srpska vlada, četvrtina stanovnika Srbije smatra Rusiju najvećim donatorom, dok je isti broj mislio da je to EU.

Iz Evropske unije ili njenih članica, navodi AFP, dolazi 75 odsto pomoći Srbiji, dok Rusija nije ni među prvih devet na listi.

BI-BI-SI: PUTIN U SRBIJI DOČEKAN UZ PUNE VOJNE POČASTI

Ruski predsednik Vladimir Putin dočekan je danas u Beogradu s crvenim tepihom i uz pune vojne počasti, prenosi Bi-Bi-Si.

U izveštaju o Putinovoj poseti se ističe da je on u Srbiju doputovao na čelu moćne delegacije s ciljem da "zacementira veze sa zemljom koja teži da se pridruži EU".

Iako je Srbija kandidat za pridruživanje EU, ova zemlja ostaje bliska saveznica Moskve, zaključuje Bi-Bi-Si.

Britanski medijski servis izvestio je i da je ruski lider odlikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog, a da je Vučić ruskom lideru poklonio štene šarplaninca.

Bi-Bi-Si, takođe, prenosi da je predsednik Vučič pozdravio rastuće partnerstvo dve zemlje i izrazio uverenje da se može unaprediti i bilateralna trgovina.

Britanski servis ukazuje da je 7.000 policajaca danas raspoređeno u Beogradu povodom kratke Putinove posete, kao i da se veliki broj građana okupio ispred Hrama Svetog Save, koji će ruski predsednik večeras posetiti.

Britanski servis je ranije danas, uoči Putinove posete Beogradu, pisao da ruski predsednik upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema "raskošnu dobrodošlicu".

FRANCUSKI LISTOVI: TRIJUMFALAN DOČEK I ATMOSFERA MEDENOG MESECA

I francuski mediji izvestili su danas o Putinovoj poseti Beogradu, pri čemu "Figaro" navodi da je u celoj zemlji vladala atomsfera poput "medenog meseca".

Prenosi da je saobraćaj bio paralisan u prestonici gde su bile raspoređene hiljade policajaca i vojnika, desetine MiG-ova 29 i helikoptera, a ističe da je veliki broj dobro organizovanih građana došao da pruži podršku.

Takođe prenosi da je Putin izrazio zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi "bratsku zemlju Srbiju" i da je potpisano 20-ak sporazuma u različitim oblastima.

Pariski list ističe da je Vučić rekao da nijedna odluka neće biti doneta o Kosovu "bez učešća Moskve".

Još jedan francuski dnevnik, "Poan" (Le Point), preneo je vest o Putinovoj poseti "glavnoj saveznici u regionu", a doček koji mu je priređen ovaj list ocenjuje kao "trijumfalan".

U tekstu se naglašava da se Putin založio za stabilnost Balkana, koji smatra ugroženim pretnjom Zapadnjaka, kao i da je, po pitanju Kosova, poručio da treba "pronaći kompromise i znati ih poštovati" kako bi se postigla stabilnost u regionu.