KOMUNALNE službe u Beogradu u sredu su bile podignute na najveću "radnu temperatura". Svi su užurbano sređivali delove Beograda koje će danas posetiti ruski predsednik Vladimir Putin.

Od sedam ujutru ekipe su već bile ispred Palate "Srbija", Hrama Svetog Save i na Groblju oslobodilaca Beograda. Za ovu priliku u rad je puštena i fontana na platou ispred Palate "Srbija". Led i lišće koji su se nakupili na dnu odvezeni su u prikolici, nasuta je voda, a radnik je mrežom skupljao trunje.Radnici "Zelenila" su sa platoa lopatama uklanjali sneg.

Ekipe "Vodovoda i kanalizacije" duž celog Bulevara Mihajla Pupina izvlačili su u cisternu vodu iz svih slivnika, da se, kako kažu, ne stvaraju bare ako slučajno padne kiša. Na jarbolama su bile podignute srpske i ruske zastave.

Pročitajte još - PUTIN U BEOGRADU: Evo koje ulice će biti blokirane tokom posete ruskog lidera

Kako se napolju sređivalo, ista atmosfera je bila i u Palati, gde će biti organizvan centralni deo posete. Usisavani su tepisi, polirani mermerni podovi, glancane skulpture, prostorije su krečene, stolarija je brisana.

Radno je bilo i ispred Hrama, odakle je odnet deo crnih kućica, skidane su skele, čišćen plato i postavljana visoka metalna ograda. Na Groblju oslobodilaca oprane su staze od blata, spomen-ploče nastradalim vojnicima i u belo farbane žardinjere. U pojedinim ulicama i na mostu Gazela policajci su metalnim šipkama proveravali da li šahtovi mogu da se otvore.

Sve stanare i zaposlene u zgradama oko lokacija gde će Putin proći, policija je obavestila da danas iz bezbednosnih razloga u određenim delovima dana ne smeju da izlaze na prozore i terase i da moraju da navuku roletne ili žaluzine.

Dobrodošlicu ruskom predsedniku poželela je na Novom Beogradu i porodica Novaka Đokovića. Na ceo zid zgrade, gde je njegov restoran, postavljen je bilbord koji prikazuje uvezane srpsku i rusku zastava, uz poruku "Srbija-Rusija".


BEZBEDNOST

U KREMLjU veruju da će Srbija osigurati bezbednost Putina tokom posete Beogradu i poručuju da nemaju zvanične informacije o hapšenju ekstremiste koji je navodno planirao napad na ruskog predsednika. Agencija Tass navodi da su srpski mediji objavili da je na jugu Srbije uhapšen pripadnik radikalne islamske organizacije Armin Alibašić.