NADAMO se da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine obnoviti što pre i da će doći do napretka. Ali, ne postoje rokovi da dve strane postignu sporazum.

Ovako, za "Novosti", nemački ambasador Tomas Šib komentariše nezvanične informacije da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini zatražila da se dijalog okonča do početka juna.

* Srpska strana je izričita da nema povratka za pregovarački sto dok Priština ne povuče pogubnu odluku o podizanju taksa na srpsku robu. Hoće li Berlin izvršiti snažniji pritisak na Prištinu da to uradi?

- Mi smo u kontaktu i više puta smo izneli jasan stav, uključujući i našeg ministra spoljnih poslova koji se usprotivio ovoj meri i pozvao prištinske vlasti da povuku odluku.

* Koja je pozicija Nemačke kad je reč o promeni formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja "novih igrača", poput SAD i Rusije?

- Berlin je veoma jasan: Beograd i Priština vode dijalog, u kojem posreduje EU. Smatramo da takav format treba i da ostane.

BEZ STRAHA OD ZAOKRETA * POSTOJI li strah u Nemačkoj i ostatku EU da bi moglo da dođe do zaokreta u spoljnoj politici Srbije i da EU više ne bude primarni cilj? - Ne. I sam ministar Dačić je jasno stavio do znanja da je ključni spoljnopolitički prioritet Vlade Srbije članstvo u Uniji. Uvereni smo da je to tako i to podržavamo.

* Da li će ključni uslov za članstvo Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova?

- Tačno je da se pitanje Kosova mora rešiti pre ulaska u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo. Beograd i Priština trebalo bi da dođu do dogovora i normalizacije i na njima je kako će taj sporazum izgledati.

Pročitajte još - Ambasador Šib: Nemačka ne menja stav o crtanju novih granica na Balkanu

* Ruski predsednik Putin stiže u posetu Beogradu. Smetaju li Nemačkoj bliski odnosi sa Rusijom i hoće li Srbija biti pod sve jačim pritiskom da te veze "olabavi"?

- I Nemačka i EU sarađuju sa Rusijom. Očigledno je da Rusija trenutno nije "lak" partner, ali naravno da su dijalog i saradnja važni. Znači, ne tražimo da ne sarađujete sa Rusijom kako biste postali članica EU.