DRŽAVA je odlučna da pobedi najteže oblike kriminala i korupcije. U roku od mesec dana imaćemo sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela i uvođenje drakonskih kazni za počinioce, uključujući doživotnu kaznu zatvora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle današnje sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, čestitao je državnim organima, a posebno policiji, posle jučerašnje akcije hapšenja, na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama, a neki i iza rešetaka. Međutim, naglasio je predsednik, za jaču borbu protiv kriminala neophodne su suštinske, sistemske izmene, koje će biti pripremljene u roku od mesec dana, a u koje će građani imati uvid. Potom će ići u Narodnu skupštinu.

- Mi idemo sa ovakvim merama i sledi teška borba, jer sada će kriminalci da se ujedine protiv nas, ali država će da ih pobedi, država je jača - poručio je Vučić na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio mere za borbu protiv kriminala i korupcije.

Kako je rekao, Srbija se ugledala na evropsko zakonodavstvo.

- Lepo su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih da bude žestoka, pa mi da budemo Meka i Medina za kriminal, a kod njih da ga nema. Sad mi isto, kao Nemačka i Austrija, uvodimo institut doživotne robije i drakonske kazne. Pa, idite tamo, ali u Srbiju nećete - poručio je Vučić, dodajući da sada u praksi imamo veoma blagu kaznenu politiku.

Vučić je rekao da će javnost sigurno biti šokirana podacima da naše maksimalne kazne gotovo nikada nisu izricane za krivična dela i da su najčešće bile minimalne ili donošene uz ublažavanje uglavnom minimalnih kazni. Rekao je da su, na primer, za silovanje, za koje je propisana kazna od tri do 12 godina, sudovi u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine u čak 35,9 odsto slučajeva. Slede kazne od tri do pet godina - 33,33 odsto, što je ukupno 70 odsto kazni za krivično delo silovanja do pet godina.


- Pa što smo onda tu određivali kazne maksimalne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili minimalizovanje kazni? - rekao je Vučić.

Kada je reč o nedozvoljenoj proizvodnji narkotika i nošenju oružja ili eksplozivnih materija, to je krivično delo za koje je u 55,05 odsto izricana uslovna osuda.

- To znači dekriminalizaciju tog dela. Isplati im se da to rade, to je loša poruka koju država šalje društvu - naglasio je predsednik.

SAZNANjA O UBISTVIMA U BEOGRADU PREDSEDNIK Vučić rekao je da policija ima sva operativna saznanja za najveći deo ubistava koja su počinjena u Beogradu. - E, sada je panika. Imamo saznanja o ubistvima od (Dalibora) Despotovića, (Aleksandra) Stankovića i mnogih drugih koja su podizala Beograd na noge - rekao je Vučić, i dodao da je sada drugo pitanje kako će to ići sa tužilaštvom i sudom.

Najavio je i izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu oružjem i narkoticima.

- Uvodimo institut doživotne kazne zatvora, doživotne robije za one koji su počinili najteža krivična dela - za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela - rekao je Vučić, i dodao da je time prihvaćen predlog dela javnosti i Igora Jurića.

Kako je rekao, kazne za silovanje ubuduće neće biti od tri do 12 godina, već od pet do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja kazne. On je istakao i da će biti drastično uvećane kazne za nasilje u porodici. Minimalna kazna od šest meseci biće uvećana na godinu dana zatvora za nasilje u porodici.

- A za sve ćemo ići za makar od 35 do 50 odsto uvećanja maksimalnih kazni - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se sudije plaše kriminalaca i da li ima sprege sudija i kriminala, Vučić je rekao da je njegova obaveza kao predsednika da brani sudije:

- Da li ima, kao i u svakom drugom poslu, kukolja? Ima, kao i kod nas, kao i na svakom drugom mestu, ali 99 odsto sudija u našoj zemlji pošteno, časno i odgovorno obavlja svoj posao.

Naglasio je da se peta tačka reformi koje će biti sprovedene odnosi na izvršenje krivično-pravnih sankcija.

- Ponekad nam se dogodi da su nam prekršajne kazne veće i isplativije za državu, kad je reč o novčanim kaznama, nego o krivičnopravnim sankcijama. A, da ne govorim o svim mogućim marifetlucima oko izdržavanja kazne, kako se zloupotreboljavaju nanogvice i mnoga druga čuda - dodao je predsednik.SLUČAJEVI "KORAĆ" I "JOVANOVIĆ"

VUČIĆ je naglasio i da je velik problem to što ne može lako da se dođe do optuženog akta zbog nedostatka dokaza:

- Da li ima nekog ko ne zna Filipa Koraća? Nije to od juče, ali smo tek od pre nekoliko nedelja uspeli da pronađemo za šta je sve i kako odgovoran i da imamo za to potvrde živih ljudi. To su profesionalni kriminalci i ubice, uklanjaju svoje tragove i potrebno je vreme, ali država je uspela to da reši.

Predsednik je istakao i da je posebno zadovoljan što je država uspela da reši slučaj upada u iznajmljeni stan novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

PREDALI KOSOVO, PA DRŽE PREDAVANjE

NE mogu da gubim vreme na one koji su predali Kosovo u ruke Albancima - rekao je Vučić povodom otvorenog pisma koje su mu uputili organizatori protesta u Beogradu.

- Pročitao sam pridike koje mi drže Jeremić, Đilas i Obradović. Nasmejao sam se, toliko je glupo. Oni koji su postavili granice na Jarinju i Brnjaku, izmestili pregovore iz UN u EU, oni da nekom drže predavanje - kazao je Vučić.

Rekao je i da se nada da će doći do pomeranja po pitanju ukidanja prištinskih taksa na robu iz Srbije, naročito posle izjave šefa kosovske opozicione LDK Ise Mustafe da nije dobro što je Priština ignorisala savete iz Trampovog pisma, jer je, prema svim istraživanjima, ovo najsnažnija politička stranka među Albancima.