BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da nije moguće predvideti dalje poteze Prištine i da li će oni povući dodatne takse na srpsku robu, ali da u međunarodnim krugovima postoji jasan konsenzus da su takse neprihvatljive i da moraju biti povučene.

U protivnom, naveo je Ljajić, ceo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ostaje zamrznut. "Ove ekonomske mere su ''par ekselans'' političke mere, one su zamrzle dijalog", kaže Ljajić i ističe da bi se dijalog između Beograda i Prištine nastavio, situacija mora da se vrati na period pre uspostavljanja prvih taksi od 10 odsto.

PROČITAJTE JOŠ - Haradinaj: Takse neće biti ukinute dok god Beograd deluje protiv Prištine

Ljajić je gostujući na Pinku rekao da je "teško predviđati iracionalne poteze nekih ljudi", te da kada su prvi put uvedene takse od 10 odsto, i naši ali i privrednici sa KiM su očekivali da će one trajati 10 do 15 dana. A zatim, dodao je, Priština je podigla takse na 100 posto. "Ko može da kaže šta će se desiti?", upitao je Ljajić.

"Mi na dnevnoj bazi pratimo štetu. Za prvi mesec je bila 34, 6 miliona manjka robe koja je plasirana na KiM u odnosu na isti period prošle godine", naveo je ministar. Praktično je, kaže, trgovina stala, osim međunarodnih brendova koji su izuzeti. "Prete i da će njih staviti na taj spisak. Jedino ostaje pritisak iz Evrope i Vašingtona da se takse povuku", kaže Ljajić.