Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je novogodišnju čestitku prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, u kojoj mu je poručio da je Moskva spremna za dalju prisnu saradnju "po kosovskom pitanju".


Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačiću je čestitku za Novu Godinu i Božić tokom današnjeg susreta uručio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Lavrov je u čestitki, datiranoj na 21. decembar, "sa dubokim zadovoljstvom" konstatovao da je odlazeću godinu karakterisalo aktivno jačanje strateškog partnerstva između dve zemlje.

"Održani su brojni kontakti na najvišem i ostalim, nivoima. Ubeđen sam da će kontinuirana realizacija zacrtanih zajedničkih projekata i planova daljeg produbljivanja rusko-srpske saradnje stvoriti dobru bazu za naredne godine", naveo je Lavrov.


PROČITAJTE JOŠ: Lavrov: Sirija ima pravo da istera "teroriste" iz Idliba

Šef ruske diplomatije istakao je i da se seća srdačnog prijema, koji mu je ukazan tokom posete Beogradu 21. i 22. februara 2018, povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije.

"Računam na nove susrete u dolazećoj godini radi nastavka sadržajne razmene mišljenja i koordinisanja koraka na međunarodnoj areni. Spremni smo za dalju prisnu saradnju po kosovskom pitanju", poručio je Lavrov.

U saopštenju MSP-a navodi se da su Dačić i Čepurin, pored razmene novogišnjih čestitki, tokom današnjeg susreta sumirali rezultate odlične saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije tokom 2018. godine.

Tokom razgovora bilo je reči i o pripremnim aktivnostima povodom predstojeće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Dačić je, kako se navodi, rekao da ta poseta predstavlja veoma važan događaj za našu zemlju i narod i istakao da joj se pridaje izuzetan značaj.