Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

Pročitajte još: Rakić: Prištini na najgrublji način napala mir i bezbednost (VIDEO)

Uz čestitku građanima, on je rekao da nema razloga za zabrinutost.

Haradinaj je u izjavi novinarima na srpskom jeziku rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

Pročitajte još:SRAMOTNA ODLUKA UZ AMIN SAD I NEMAČKE: Sa ovacijama formirana tzv. vojska Kosova, bez prisustva Srpske liste (VIDEO)

"To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih", tvrdi Haradinaj, preneo je Ekspres onlajn.

SUROI: VOJSKA KOSOVA NIJE PRETNjA MIRU, OPASNOST PRETI OD ONIH KOJI SU 90 TIH IZAZVALI ČETIRI RATA

Publicista i osnivač Grupe Koha Fljaka Suroi izjavila je večeras da kosovska vojska ne predstavlja opasnost za mir u regionu i da opasnost preti od one strane koja je 90 tih godina izazvala četiri rata.

"Mi imamo naš stav o našoj vojsci i sada imamo podršku jednog dela NATO-a i jednog dela EU, što znači da ni stavovi NATO i EU nisu jednoglasni", kazala je Suroi, a preneo koha.net.Ona je rekla da opasnost za mir u regionu dolazi od "strane koja je u poslednjem veku vodila četiri rata".

"Na kraju, naša vojska nije formirana da bi napadala. Opasnost od destabilizacije dolazi od onih koji ne znaju drugačije već da izazivaju ratove, koji su 90 tih godina izazvali četiri. Verujem da Kocijančić to zna bolje nego što rečima može da objasni", rekla je Suroi.

MINISTRI HARADINIJAVE VLADE IGRALI I ČASTILI MUZIKU

Albanski političari slavili su danas "istorijsku olduku" o formiranju vojske Kosova što ceremonijalnu, u kasarni "Adem Jašari", što na ulicama, uz muziku, pa i na krajnje bizaran način.

Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, je, prema pisanju Bota sot on lajn, igrao sa građanima ispred kosovskog parlamenta, a ministar infrastrukture, Pal Lekaj, je muziku na Trgu Priština častio sa 100 evra.

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj je, pak, čestitao građanima Kosova transformaciju KBS na 12 svetskih jezika.

POSLANICE SKUPŠTINE TZV. KOSOVA NADOGRADILE NOKTE I SPREMILE POSEBAN STAJLING

Tako je poslanica vladajuće Demokratske partije Kosova, Ganimete Musliju, imala neobičan stajling od ranog jutra.

Nosila je, kako se navodi, deo uniforme "kosovske vojske" i sve vreme ponavljala da je "spremna i u rat da krene".

"Danas svaki poslanik smatra da je, kada smo glasali za nezavisnost Kosova, to bila najvažnija odluka, a ova danas je po važnosti odmah iza te odluke", rekla je Musliju.

Ni za poslanicu Doniku Kadaj Bujupi, ovo nije bio uobičajeni dan.

Ona je, navodi se, nadograđene nokte "ukrasila" nacionalnom zastavom i dvoglavim orlom.

A na Fejsbuku je napisala:"Da, volim vojsku Kosova".

HARADINAJ: SA SRPSKOM VOJSKOM ZAJEDNO U PARTNERSTVU ZA MIR

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj objavio je, putem saopštenja njegovog kabineta, da je "danas, u prisustvu 107 poslanika, kosovski parlament dodelio mandat kosovskoj vojsci".

U saopštenju na engleskom jeziku, sa srpskim naslovom i zaglavljem, dostavljenom Tanjugu, Haradinaj je izneo tvrdnju da je "ovaj izuzetni razvoj situacije sjajna vest za konsolidaciju Kosova kao države".

"KBS (Kosovske bezbednosne snage) uvek će ostati multietničke, u službi sopstvenih građana, u funkciji mira, zajedno sa drugim regionalnim vojskama, uključujući srpsku vojsku, u ostvarivanju partnerstva za mir", piše u saopštenju iz Haradinajevog kabineta.

U tekstu je "partnerstvo za mir" napisano malim početnim slovom, pa nije jasno da li je Haradinaj mislio na istoimeni program NATO koji se piše velikim početnim slovom ili je reč o neadekvatnom prevodu s albanskog na engleski jezik.

KASARNA "ADEM JAŠARI" SPREMNA ZA SVEČANI PRIJEM

U prištinskoj kasarni "Adem Jašari" danas popodne biće održan prijem povodom usvajanja seta zakona, kojima se KBS transformiše u tzv. vojsku Kosova.

Predviđeno je da ceremonija počne u 17 sati, a pozivi zvanicama upućeni su prema spisku koji je, kako se navodi, pripremila kosovska vlada.

Tom prilikom će, kao prenosi Bota sot onlajn, biti prikazana i vojna multifunkcionarlna vozila - poklon Prištini od Sjedinjenih Američkih Država.

MUSTAFA: VOJSKA JE BILA POTREBA I PRAVO KOSOVA

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa ocenio je danas da je tzv. vojska Kosova potreba i pravo, kako je rekao, "kosovske države".

"Stvaranje vojske je bila potreba i pravo države Kosovo i zato u svoje i ime DSK čestitam ovaj tako značajan dan za našu zemlju", navodi se u čestitki Mustafe.

On je rekao da je DSK uvek podržavao stvaranje vojske samoproklamovanog Kosova jer je ona bila u interesu odbrane i u interesu svakog građanina.

"Vojska će služiti za mir, bezbednost i stabilnost u zemlji i celom Balkanu", kaže Mustafa.
TIRANA POZDRAVLjA USVAJANjE ZAKONA O FORMIRANjU VOJSKE KOSOVA

Tirana je danas pozdravila usvajanje zakona o formiranju kosovske vojske, nazivajući tu odluku istorijskom.

Albanski predsednik Iljir Meta je čestitao Prištini "formiranje sopstvene vojske".

On smatra da će, posle ove odluke, Kosovo biti sposobno da preduzme nove odgovornosti u izgradnji demokratskih institucija i rešeno da doprinese miru, stabilnosti i dobrosusedstvu u regionu.

"U osnovi ove istorijske promene leži evroatlantski duh", napisao je Meta na Fejsbuku.

"Čestitke", napisao je kratko na svom Fejsbuk profilu albanski premijer Edi Rama, koji je uz to objavio fotografiju zastava Kosova, SAD i EU i Hašima Tačija u uniformi.

I lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša tvrdi da će "sa svojom vojskom, Kosovo biti bezbedno, a region pomiren", prenosi MIA.

VLADA TZV. KOSOVA: KRUNISAN PUT DO POTPUNE UNUTRAŠNjE KONSOLIDACIJE DRŽAVE

Vlada samoproklamovanog Kosova ocenila je da je usvajanjem tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga u tv. Oružane snage Kosova, "krunisan put" do "potpune unutrašnje konsolidacije države".

"Zajedno sa saveznicima NATO-om, mi ćemo biti samo u službi demokratije, bezbednosti, mira i razvoja na Kosovu, regionu, i gde se to bude tražilo", navela je vlada tzv. Kosova u saopštenju za medije.

Izražavajući zahvalnost svima koji su doprineli slobodi i nezavisnosti Kosova i pripadnicima misiji NATO i KFOR, privremene strukture suse u saopštenju posebno zahvalile vojnicima savezničkih država - SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji, kao i svima koji su služili miru na Kosovu.

U saopštenju piše da je "danas krunisan proces pune unutrašnje konsolidacije tzv. Kosova".

ČEKU: SRBIJA VIŠE NE MOŽE DA UTIČE NA KOSOVO

Formiranje tzv. vojske Kosova nije pretnja, već "poruka da Srbija više ne može da utiče na Kosovo", kaže Agim Čeku, zamenik ministra kosovskih snaga bezbednosti.

"Jasno je sada da je Kosovo nezavisno", kazao je Čeku za RTK, a prenela Koha onlajn.

Čeku je rekao i da izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da nije trenutak za odluku o transformaciji KBS nije stav NATO.

"To je nametnuti stav zemalja (članica NATO) koje nisu priznale Kosovo", rekao je Čeku.