Očekujemo da će kosovski parlament sutra usvojiti tri zakona koji će omogućiti transformisanje kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, rekao je večeras nemački ambašador Tomas Šib, te dodao da se nada da će situacija ostati stabilna i nakon te odluke.

Šib je na tribini na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, koju je organizovao Centar za međunarodnu javnu politiku, podsetio da je Nemačka priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu, te dodao da je uobičajeno da suverene države imaju pravo na vojsku.

PROČITAJTE JOŠ: Srbin o dolasku Kfora na sever KiM: Svi smo uznemireni, ovo je prvi put da je ovoliko oklopnih vozila došlo (VIDEO)

"Ali, možda ovo nije bio najpovoljniji trenutak kada je u pitanju formiranje vojske Kosova", primetio je.

Odgovarajući na pitanja studenata da li će punopravno članstvo Srbije u EU biti uslovljeno priznanjem kosovske nezavisnosti, Šib je rekao da Srbija mora da ispuni svih 35 poglavlja, a jedno od njih, i to poslednje, poglavlje je 35 o Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: DRAMA NA KOSMETU: Velika kolona vozila Kfora ušla na sever; Kfor: Reč je o redovnoj vežbi (FOTO / VIDEO)

"Nemačka otvoreno osuđuje takse od 100 odsto koje je uvela Priština na srpske proizvode i nadam se da će se ovaj spor uskoro razrešiti", rekao je Šib, uz opasku da dijalog sada ne napređuje, ali da nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine u okvirima EU.

Nemačka je pouzdan i iskren partner Srbiji i upravo zbog toga smatram da imamo odlično partnerstvo što nam omogućava da razgovaramo i o kontroverznim temama, poručio je Šib, uz zaključak da će put Srbije ka EU biti u mnogome uslovljen i ispunjenjem uslova za poglavlja 23 I 24.