Republika Madagaskar obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je povukla odluku o priznanju Kosova.

"Dobili smo notu od Ministarstva spoljnih poslova Madagaskara, u kojoj nas obaveštava da je 5. decembra Republka Madagaskar donela odluku o povalčenju priznanja Kosova", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić Tanjugu.

PROČITAJTE JOŠ: Pacoli traži od Izraela da prizna tzv. nezavisno Kosovo

On je ukazao da je Madagaskar dvanaesta zemlja koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

VUČIĆ: HVALA MADAGASKARU, UMEĆEMO DA CENIMO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Madagasakru na povlačenju odluke o priznanju Kosova i poručio da će Srbija to umeti da ceni u budućnosti.

On je novinarima u Kragujevcu preneo da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Madagasakara i da mu se zahvalio na toj odluci.

Vučić je podvukao da je to za nas važno, jer je Madagasakar velika zemlja i da to pokazuje da Srbija može da se bori za svoje interese.

"Neće nas to spasiti i rešiti svih muka i nedaća, ali hvala im na tome. Umećemo to da cenimo u budućnosti", poručio je predsednik Srbije.

REAGOVANjE PRIŠTINE NA ODLUKU MADAGASKARA: LAŽNE VESTI

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na vest o tome da je Madagaskar povukao priznanje Kosova, nazvavši to "lažnim vestima".

"Lažne vesti i propaganda Srbije protiv Kosova neće uspeti. Tražimo od Evropske službe za spoljne poslove i NATO da odgovore na te hibridne prtnje koje dolaze iz Beograda. To je pretnja po regionalnu bezbednost", navodi se u poruci na Tviter nalogu kosovskog Ministarstva.

Republika Madagaskar obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je povukla odluku o priznanju Kosova, a takođe je uputila i notu Prištini u kojoj se precizira da se priznanje povlaci do postizanja pravednog, pravičnog i trajnog političkog rešenja za pitanje statusa Kosova, u okviru pregovora koji su u toku.

Madagaskar je 12 zemlja koja je do sada povukla jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.