BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabiću u utorak je, u razgovoru sa Renatom Alt, poslanicom nemačkog Bundestaga i članicom Stranke slobodnih demokrata, upozorila da zbog poteza Prištine preti sve veća opasnost od dodatne radikalizacije na Kosovu i Metohiji i u celom regionu, ističući da će Srbija čuvati mir i stabilnost.

Brnabić je upozorila na sve veću opasnost od dodatne radikalizacije na Kosovu i Metohiji, kao i u celom regionu, zbog niza poteza koje je Priština povukla u poslednjih mesec dana - od odluke donete 6. novembra o uvođenju takse od 10 posto na sve proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, preko odluke 21. novembra o dodatnom podizanju taksi na 100 posrto, do najnovije najave 3. decembra, o formiranju tzv. "vojske Kosova".

Premijerka je naglasila da sve ove odluke predstavljaju nedvosmisleno i grubo kršenje međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što je CEFTA sporazum i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Briselski sporazum, pa čak i Ustav tzv. "Republike Kosovo", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

PROČITAJTE JOŠ - Palmer: Priština da ukine takse, BiH da primeni rezultate izbora

"Srbija će čuvati mir i stabilnost. Ne postoji ništa što je važnije od toga za sve građane u regionu. Zahvaljujući naporima i inicijativama Evropske komisije i pojedinačnih članica EU, kao što je Nemačka koja je pokrenula Berlinski proces, ceo region je poslednjih godina značajno napredovao, pre svega u trgovinskom smislu. Ovo je otvorilo prostor za nove inicijative o kojima smo krenuli da razgovaramo: međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, romingu, pokretanju Regionalnog instituta za istraživanje i razvoj, sve u cilju da obezbedimo drugačiju budućnost i prosperitet za naše građane", navela je Brnabić.

Sve ovo je odlukama Prištine, ocenila je ona, dovedeno u pitanje, a formiranje "vojske Kosova" predstavlja do sada najveću opasnost i najnesmotreniju odluku i lako može biti presudni trenutak za dalji dijalog i regionalnu stabilnost.

Brnabić je još jednom zamolila za Nemačku podršku kako bi se ponovo otvorila jasna perspektiva za regionalnu saradnju i sigurnost za Srbe koji žive na KiM.

"Uprkos nerazumnim merama i sve radikalnijoj retorici iz Prištine, Srbija ostaje pri tome da ne uvodi kontra mere, jer je teško uspostavljen mir vrednost koju moramo očuvati", navela je ona.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić i Kurc o aktuelnoj političkoj situaciji

Premijerka je istakla da je Srbija okrenuta ka budućnosti i ukazala da se razmišljanje Beograda i Prištine očigledno suštinski razlikuje, jer dok Priština razmišlja o stvaranju vojske i sukobima, Beograd razmišlja o stvaranju moderne ekonomije i obrazovanja za budućnost. "Naš apsolutni fokus je briga o mladima, osnaživanje nauke i bolje povezivanje nauke i privrede kako bi napravili preduslove za jačanje evropske budućnosti, ne samo Srbije već celog regiona", dodala je Brnabić.

U razgovoru sa poslanicom nemačkog Bundestaga, premijerka je predstavila najvažnije ekonomske rezultate i istakla da je u 10 meseci ove godine, ostvaren rast BDP-a od 4,5 posto, što je najviše ostvareni rast u regionu. Ona je ponovila da njeni prioriteti ostaju digitalizacija, obrazovanje i rad sa mladima kao najvećom snagom za budućnost regiona.

"Do kraja godine očekujemo dobre vesti na polju nauke, a od sledeće godine, Srbija će imati i Fond za nauku, osnovan da bi se omogućilo održivo finansiranje naučnih projekata", rekla je Brnabić. Predsednica Vlade istakla je da je Nemačka jedan od najvećih investitora i da su dolaskom nemačkih kompanija, koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi u Srbiji, unapređeni poslovna praksa i standardi poslovanja, što je značajan doprinos reforama koje Srbija sprovodi.

Brnabić je naglasila da je naš ključni spoljno-politički cilj punopravnopravno članstvo u EU, za šta ne postoji plan „B“. Premijerka je predstavila Renati Alt da su tri osnovna stuba reformi koje Srbija sprovodi - ekonomske reforme, reforma državne uprave i vladavina prava, naglasivši da se reforme sprovode prevashodno zbog naših građana.

Brnabić je uputila apel Nemačkoj da pomogne u stabilizaciji prilika u regionu, što primarno mora početi ukidanjem carina na proizvode iz Srbije, i naglasila da je "naša vizija mira, stabilnosti, napretka i modernizacije bitno različita od poruka koju dolaze iz Prištine i Tirane poslednje dve nedelje". Predsednica Vlade je završila sastanak rekavši da je " cela jedna generacija izneverena i da ne smemo da dozvolimo da se to dogodi opet", navedeno je u saopštenju.