Komesar za proširenje i dobrosusedske odnose EU Johanes Han je u Prištini izjavio da je tokom posete Beogradu i Prištini stranama ponudio ideje kako da reše pitanje slobodne trgovine u regionu ne dajući detalje tih predloga.

Han je na konferenciji za medije rekao da sve zemlje koje streme Evropskoj uniji treba prvo da rešavaju međusobne probleme i istakao da su sastanci sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, predsednikom samoproklanovanog Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem bili otvoreni i konstruktivni.

„Želeo sam da vam dam garancije da svi radimo na evropskoj perspektivi kako bi postale članice EU. Svih šest zemalja (zapadnog Balkana) imaju evropsku perspektivu ali jedan od ključnih kriterijuma da bi se postalo članicom EU je da se reše sva bilateralna pitanja u ovom slučaju reši pitanje dijaloga sa Srbijom“, kazao je Han.

Evropski komesar je rekao da je od 2007. do sada svake godine potrošeno po 100 miliona evra i da su bili i ostaju opredeljeni da jedan od uslova bude i slobodna trgovina i ukidanje barijera koje je ometaju.

"Žalim da kažem da je Kosovo učinilo mnogo da doprinese ukidanju barijera u slobodnoj trgovini i ove nedelje je godišnja konferencija CEFTE gde je ona domaćin. Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada su uspostavljene takse od 10 i kasnije od 100 odsto", kazao je on.

Han je istakao da takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH treba ukinuti, jer se Evropska unija zalaže za stvaranje zajedničkog tržišta, preneo je Zeri onlajn.

Rekao je da svi u EU znaju o aktuelnim teškoćama u trgovini za Kosovo.

"U interesu je da obe strane bave tim pitanjima i ja sam predložio da se obe zemlje usredsrede na rešavanje pitanja koje se odnose na trgovinu, što znači više biznisa i mnogo više novih radnih mesta", kazao je Han.

Evropski komesar je rekao da treba činiti napore da se reše ova pitanja što je pre moguće kako bi se doprinelo dijalogu i budućnosti Kosova.

Pročitajte još - Vučić: Sledi katastrofa ako neko ne obuzda Prištinu; Makron zamolio odlaganje posete


"To zavisi od obe strane koje treba da se u tome angažuju, nadam se da će se to uraditi u potrebno vreme a ne mnogo kasnije", kazao je Han.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova Han je rekao da je Kosovo završilo svoj deo posla i da je sada red da EU.

"Sada je pitanje u Evropskom savetu koji uzima najviše vremena da ovaj korak prođe i ja verujem da će se to dogoditi 2020. godine, ali nemojte biti taoci brojki", kazao je Han.

HAN: REALAN DATUM VIZNE LIBERALIZACIJE ZA KOSOVO JE 2020.

Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas u Prištini da je realan datum da Kosovo dobije viznu liberalizaciju 2020. godina, preneo je "Zeri.info".

"Ako uporedimo situaciju sa Ukrajinom i Gruzijom, trebalo je godinu i po dana da dobiju liberalizaciju... Radimo naporno, ali to nije nešto što možemo učiniti za jedan dan, a u interesu svih je da države i svi građani budu jednaki u Evropi ", rekao je Han na odvojenoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa političkim liderima Albanaca.

Na pitanje zašto se vizna liberalizacija odlaže, ako je Kosovo ispunilo sve kriterijume, Han je rekao da je 2020. realan datum.

"Datum 2020. ostaje realan datum", rekao je Han ne iskjučujući pritom mogućnost da se to dogoditi i ranije.

UKIDANjE TAKSI KADA SRBIJA PRIZNA NEZAVISNOST KOSMETA

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da takse koje je uvelo Kosovo na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi, jer je na to bilo prinuđeno ponašanjem Srbije i BiH. Posle sastanka sa komesarom za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanesom Hanom, Haradinaj je na konferenciji za medije izjavio da su razgovarali o mnogim temama među kojima su bile i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao i o uvođenju takse od 100 odsto ističući da će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Rekao je da je evropskom komesaru stavio do znanja da je Kosovo bilo prinuđeno da uvede taksu zbog neprekidnih smetnji koje je vršila i vrši Srbija.

Naglasio je da je Vlada Kosova opredeljena za evropske integracije, da je prioritet vladavina zakona, ostvarivanje prioriteta koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za ekonomski razvoj.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama; Han: Pozvaću Prištinu da odblokira saradnju i trgovinu u regionu

Premijer tzv. Kosova je rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da zahteva ukidanje viza za građane Kosova.

Haradinaj je rekao da odluka o uvođenju viza nije uperena protiv Srba, građana Kosova, niti protiv bilo koje druge zajednice.

TAČI I HAN RAZGOVARALI O EVROPSKOJ BUDUĆNOSTI KOSOVA


Han je istakao da je EU zainteresovana da se reše sva pitanja u odnosima tzv. Kosova i EU i u zemljama zapadnog Balkana

Predsednik Kosova Hašim Tači i evropski komesar za proširenje i dobrosusedske odnose Johanes Han su danas u Prištini razgovarali o evropskoj perspektivi tzv. Kosova, saopšteno je iz kabineta predsednika tzv. Kosova. "Predsednik Tači je pozvao EU za veće angažovanje na Kosovu i regionu", navodi se u saopštenju.

Han je istakao da je EU zainteresovana da se reše sva pitanja u odnosima tzv. Kosova i EU i u zemljama zapadnog Balkana.