Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je komesara Johanesa Hana na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, što može voditi punoj destabilizaciji regiona, te potvrdio spremnost na nastavak dijaloga u Briselu nakon što Priština povuče svoje poteze.


Vučić se sastao sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom sa kojim je razgovarao o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Predsednik Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Predsednik Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije.


PROČITAJTE JOŠ: Han sutra prvo u Beogradu, potom u Prištini

On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, ponovio je predsednik Vučić.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.


HAN: POZVAĆU PRIŠTINU DA ODBLOKIRA SARADNjU I TRGOVINU U REGIONU


Evropski komesar Johanes Han poručio je da će sagovornike u Prištini pozvati da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i ukazati da je potrebno što pre se vratiti dijalogu.

On je to napisao na društvenoj mreži Tviter posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Dobar sastanak sa predsednikom Srbije u Beogradu, gde smo razgovarali o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Kosova, što predstavlja kršenje Cefta i REA (regionalna ekonomska zona) i regoinalne saradnje. Složili smo se da je hitno potreba deeskalacije", napisao je još Han.

APOSTOLOVA: HAN DOLAZI S JASNOM PORUKOM – UKINUTI TAKSE

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je rekla da će poruka komesara EU za proširenje Johanesa Hana tokom njegove današnje posete Prišini biti jasna - da treba da se ukinu takse za srpsku robu, javlja Klan Kosova.

Ona je to rekla posle sastanka sa poslanicima Srpske liste u tzv. kosovskom parlamentu.

Pročitajte još - Počeo sastanak Vučića i Hana

Oni su noć proveli u kancelariji u parlamentu u očekivanju da će razgovarati sa evropskim komesarom Johanesom Hanom tokom njegove posete Prištini.

Ona je naglasila da Kosovo time krši međunarodne zakone.

Dodala je i da taksa od 100 odsto nanosi štetu Kosovu, koje trenutno presedava CEFTA.