PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nije danas prisustvovao ceremoniji uručenja međunarodne nagrade Zlatni lav za mir u Veneciji, zbog situacije na Kosovu i Metohiji, izazvane merama Prištine. U njegovo ime, nagradu međunarodnog Grand prija Venecije, preuzeo je ambasador Srbije Goran Aleksić, koji je na ceremoniji pročitao Vučićevo pismo.

- Činjenica da sam ja dobitnik ove divne nagrade, ja, koji dolazim sa Balkana, kojeg su toliko puta zvali inkubatorom ratova, sa Balkana na kojem su žrtve poravnale istoriju, iz Srbije, čija su deca, generacijama, rasla za rat, iz Beograda, koji je 44 puta bio razrušen do temelja, iz zemlje, regiona, u kojima je slavna smrt vekovima bila glavna obaveza i zadatak - to je više od nade - istakao je Vučić u pismu, zahvaljujući na priznanju.

To je, navodi se u pismu, dokaz da u Srbiji, u celom regionu, "postoji ona tiha, bezimena većina koja želi da, posle vekova smrti, nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živeti, a ne više ubiti, i ne više - umreti".

- Zato ova nagrada i ide njima, svim tim bez imena, bez slave, tihim i dobrim ljudima u Srbiji, koji su me obavezali da tražim mir, i podržali me u tome, i dali mi snagu, i obavezali me da to radim tako da oni, na kraju, budu nagrađeni. Ne samo ovim Zlatnim lavom. Nego mirom - ističe se u Vučićevom pismu.

Nagrade Zlatni lav za mir i Zlatni lav za preduzetništvo glavne su nagrade, kao i proglašenje Svetskog ambasadora mira, što je za ovu godinu kardinal Frančesko Kokopalmerio.


Foto Tanjug
FRATINI

SVEČANOSTI je prisustvovao bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je istakao da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa sa Prištinom, uprkos "provokacijama i agresivnom stavu nekih suseda" jedan od razloga što je Zlatni lav za mir otišao baš u njegove ruke.

- On je uspeo da uspostavi lične i institucionalne odnose Srbije sa najvažnijim svetskim liderima, od Srbije napravi stub stabilnosti i bezbednosti u regionu, preokrene pasivnu ekonomiju u ekonomski rast - kazao je Fratini za Tanjug.


PROČITAJTE JOŠ:
Vučić: Nemamo kontrolu ni nad jednim pedljom Kosmeta, ali imamo narod