POBEDA! Ovom rečju ispisanom na fotografiji sa zasedanja Generalne skupštine Interpola, ministar Nebojša Stefanović propratio je debakl nepriznate države, kojoj ni pored svih lobiranja nije uspelo da uđe u ovu organizaciju. I drugi krug glasanja je završen, a predstavnici tkzv. Kosova poniženi su demonstrativno napustili salu.

Prilikom prvog dela glasanja u Generalnoj skupštini Interola tzv. "Kosovo" doživelo je debakl - nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu za prijem. Usledio je šok predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretarijata, nakon čega je mimo procedura određena pauza od 20 minuta pre drugog glasanja. Pauza je određena kako bi delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Bratinija, Turska na njih izvršili dodatni pritisak pre novog glasanja. Ministar Nebojša Stefanović se oštro usprotivio odluci da se odredi pauza i pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila je određena pauza, na šta nije dobio odgovor.

Određena je pauza što je do sada neviđen presedan, a zasedanje će biti nastavljeno za 20 minuta.


PROČITAJTE JOŠ - SKANDAL: SAD, Britanija i Turska pritiskaju afričke zemlje da glasaju za prijem tzv. Kosova u Interpol

Prisutnima se ranije obratio ministar Nebojša Stefanović koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava, i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije.

Tokom prvog dela rasprave delegati su se javljali za reč i obrazlagali svoje stavove u vezi prijema. U korist Srbije za reč se javila Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Rumunija, Venecuela, Namibija i Surinam..

STEFANOVIĆ: VELIKI USPEH SRBIJE

Odbijanje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Interpol je veliki uspeh i ogroman rezultat naše zemlje, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je u telefonskom ukjučenju za RTS iz Dubaija rekao da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

Ministr je zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministru spoljnih poslova, koji su se lavovski borili da zaštite integritet i naše zemlje i Interpola.

Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih meseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

Ovo je bio veliki ispit za Interpol, rekao je Stefanović i dodao da misli da bi se prijemom Kosova ta organizacija politizovala, prestala bi da bude polcijski važna, već bi postala političko telo.

A to smo, kazao je, svi hteli da izbegnemo.

"I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokusasavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas", rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

Stefanović se još jednom zahvalio svim građanima Srbije na podršci srpskog tima, svi su, kazao je, to mogli da osete tamo u Dubaiju.

Ministar je kazao da zahvaljujući tome predstavnici Srbije mogu podignute glave da idu hodnicima Interpola.