Premijerka Ana Brnabić najavila je večeras da će Vlada Srbije do kraja godine podneti inicijativu Skupštini Srbije za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Brnabić je novinarima posle sastanka sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU rekla da se na tome radilo duže od godinu dana i dodala da joj je drago što je stiglo pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije.

Ona je zahvalila Ministarstvu pravde na ozbiljno urađenom zadatku.

"Pokušavali smo da nađemo balans između jakog nezavisnog sudstva, ali i efikasnog i odgovornog sudstva za sve građene uz podršku Venecijanske komisije. Ministarstvo pravde je uradilo dobar posao", rekla je permijerka.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ PORUČILA AMBASADORIMA EU: Zabrinuta sam zbog situacije na Kosmetu; Neću da komentarišem izjave iz Sarajeva

Navela je da je fokus razgovora sa ambasadorima bio na vladavini prava, regionalnoj saradnji i poglavlju 35, odnosno dijalogu Beograda i Prištine, jer je najviše urađeno na poglavljima koji se tiču ekonomije.

"Mi nastavljamo sa strukturnim reformama zbog čega smo potpisali novi aranžman sa MMF i u tom smislu je naš primarni cilj dinamičniji ekonomski rast pokazan kroz BDP rast i veće plate za sve građane", rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ:  REAKCIJE NA PLANIRANE IZMENE USTAVA: Primedbe na amandmane

Govoreći o rezultatima posle prethodnog sastanka sa ambasdorima u junu, ona je rekla da je nakon tog događaja usvojeno više zakona, među kojima su set zakona koji se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina.

Dodala je da je u novembru usvojen i set zakona koji se tiče poglavlja 23 - Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i parničnom postupku, ipak, istakla je i da se kasni sa donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno sa zakonom o sprečavanju korupcije.

Radna grupa je, kaže, završila nacrt zakona, a zakon kasni jer je Srbija, pojašnjava, tražila dodatno mišljenje eksperata GREKA i dodala da se javna rasprava očekuje početkom decembra.

Ona je dodala i da se priprema nacrt zakona o zastitniku građana, a među zakonima sa kojima se kasni, kaže premijerka, je i zakon o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti polova.

Ipak, izrazila je nadu da će to uskoro biti rešeno, jer je nacrt zakona upućen Evropskoj komisiji.

BRNABIĆ: STIZALA PISMA I DRUGIH SINDIKATA U N.POZORIŠTU

Premijerka Ana Brnabić je odgovarajući na pitanje da li je Vladi Srbije stigla odluka sindikata Narodnog pozorišta u vezi sa štrajkom rekla da je nekoliko sindikata pisalo, ali da i bez pisama zna njihov stav.

Brnabić je najpre rekla da je danas naučila još jednu stvar, a to je da u Narodnom pozorištu ima 11 sindikata.

"Ne znam na koji sindikat mislite pošto su nam razne odluke stizale. Nekoliko sindikata je pisalo, danas su nam stizala pisma i nekih drugih sindikata, tako da ćemo da rešavamo to", rekla je Brnabić novinarima.