Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj izjavio je danas da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena, da postoje izazovi i trenja i da NATO u tom smislu želi da pomogne.

"Region nije dvorište, ovo je jedna od soba našeg zajedničkog evropskog doma i želimo da doprinesemo bezbednosti", rekao je Apaturaj na 6. NATO nedelji u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: NATO POZIVA RUSIJU: Iznesite detalje o raketnom sistemu

On je naveo da je Zapadni Balkan oduvek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina, te da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, kakvi god da su.

PROČITAJTE JOŠ: Dojče vele: NATO će „razmotriti nivo obaveza na Kosovu" posle tansformacije KBS

"Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to", rekao je Apaturaj.

On je istakao da NATO ne nameće ništa što bi bilo komplikacija njihovim partnerima.

"Mi ne namećemo zahtev da se bira istok i zapad, Rusija ili NATO, poštujemo neutralnost Srbije i srpski nesvrstani stav", rekao je Apaturaj i dodao da NATO ima i druge nesvrstane partnere, poput Ssvedske i Finske, kao i Jermenije.

Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbednosti, kaže Apaturaj.

Od velikih vojnih vežbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je on.

"Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu", rekao je Apaturaj.

Apaturaj je na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nisu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu "nastajuća vojska" na Kosovu biti saveznik NATO u operacijama, rekao da je kao portparol alijanse naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa "šta bi bilo" i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

Govoreći o ulasku Makedonije u alijansu, Apaturaj je rekao da su u u toj organizaciji svi saglasni da je sada izuzetna prilika za tu zemlju i da je na Makedoniji da odluči šta će se desiti sa pitanjem imena, što je uslov posle kojeg može da se ide napred, odnosno da im se ponudi poziv.

Kaže da je referendum o imenu bio ohrabrujući i da se nada najboljem uspehu, ističući da u zemlji postoji konsenzus i da je aktuelna vlada napravila džinovske korake.

Apaturaj je rekao da se svetsko bezbednosno okruženje dosta promenilo u prethodnom periodu i da su se mnoge strateške pretpostavke NATO od pre 10 ili 20 godina promenile.

Kaže da Kina postaje jača, ali da je NATO ne doživljava kao pretnju, ističe rizike u sajber prostoru, kao i hibridne izazove, te navodi da je veliki problem i narušena kontrola naoružanja.

Apaturaj je istakao i da NATO podržava jaču EU, kako bi unija doprinela međunarodnoj bezbednosti.