CRNOGORSKI pokret pripremio je inicijativu kojom traži od crnogorskih i vlasti u Beogradu da osnuju komisiju koja će se baviti obračunom i nadoknadom štete Crnoj Gori koja je, kako navode, uzrokovana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918. godine! Biće, kako navode, uključene direktne i posredne štete koje su imale za posledicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore.

Reč je o organizaciji koju predvodi Stevo Vučinić, inače generalni sekretar NVO CPC, koja je osnovana 18. maja 2017. Inicijativu će uputiti predsednicima dveju država, vladama i skupštinama Crne Gore i Srbije, SPC, SANU i Matici srpskoj.

U dokumentu koji će biti publikovan u sredu, 14. novembra (objavili provladini mediji), ističe se da su “srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju zemlje”.


PROČITAJTE JOŠ: SRAMNI PLAKATI U CRNOJ GORI PROTIV SRBA: Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

U godini obeležavanja događaja od pre jednog veka, kada je 160 poslanika Podgoričke skupštine jednoglasno usvojilo dokument kojim je predviđeno da se Crna Gora ujedini sa Srbijom u jednu državu pod dinastijom Karađorđevića, Crnogorski pokret je pokrenuo više inicijativa kako bi se zabranilo slavlje i veličanje, ne samo ovog datuma nego i drugih iz crnogorske prošlosti i osoba povezanih sa njima, za koje se vezuje “slom državne nezavisnosti i saradnja sa okupatorima”.