Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov razgovarali su o pripremama za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sledeće godine.


Vučić je istakao da postoji pomak u oblastima železničke infrastrukture, energetike i vojnotehničke saradnje, te da je izuzetno zadovoljan dosadašnjom realizacijom zajedničkih projekata i naglasio da je Turski tok od velikog značaja za Srbiju.


Srpski predsednik je rekao da postoji jak potencijal za razvoj poljoprivredne proizvodnje i da je uveren da će biti sve više proizvoda koji će moći da se plasiraju na rusko tržište.


Takođe, on je istakao da je Srbija spremna da pomogne da se formiraju zajedničke srpsko-ruskie proizvodne kompanije, posebno u oblasti mašinske industrije.


Borisov, koji je i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Ruske Federacije ocenio je da su trgovinski i politički odnosi na visokom nivou.


Sagovornici su razmenili mišljenja o nizu dokumenata koji će biti potpisani tokom posete predsednika Putina Srbiji i koji će dodatno pospešiti međusobnu saradnju.


Sastanku su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.


Foto: Tanjug


DAČIĆ I BORISOV RAZGOVARALI O DETALjIMA POSETE PUTINA SRBIJI U JANUARU


Nakon sastanka Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Rusije i Srbije, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov kazali su da su tokom današnjeg sastanka razgovarali o pripremi posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sledeće godine.

Kako je rekao Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare, poseta ruskog predsednika je planirana za sredinu januara sledeće godine i za Srbiju predstavlja veoma važan politički događaj.

PROČITAJTE JOŠ: Lavrov: Propali napori EU, SAD pritiska Prištinu da formira vojsku

"Srbija se sprema za posetu predsednika Putina. Ta poseta mora biti dobro organizovana i sadržajna", kazao je Dačić i dodao da su danas razgovarali i dogovarali sporazume koji bi mogli biti potpisani prilikom posete predsednika Putina Srbiji.

Borisov je naveo da su danas dogovarali sporazume koji bi mogli biti potpisani tokom posete predsednika Putina Srbiji i naveo da bi jedan od njih mogao da bude i u vezi Turskog toka.

PROČITAJTE JOŠ: EU zabrinuta zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijom

Dodao je da su tokom današnjeg sastanka razgovarali i o sledećem zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Rusije i Srbije u Beogradu, koje će se održati nakon posete predsednika Putina, u svakom slučaju u prvoj polovini 2019. godine.