DIJALOG Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavlja se u četvrtak u Briselu i predsednik Aleksandar Vučić otići će na ove razgovore uprkos porukama iz Prištine da nemaju nameru da povuku odluku o uvođenju takse od 10 odsto na "uvoz" robe iz Srbije.

Prema našim informacijama, ukoliko bi Beograd bojkotovao ovaj dugo pripremani sastanak, pripisalo bi mu se da podriva pregovarački proces, a današnji razgovori biće prilika i da se razjasni novonastala situacija posle nerazumnog poteza vezanog za carine, koji je osudila i EU.

- Očekujem od EU da obezbedi sprovođenje CEFTA sporazuma. U slučaju prištinskih carina prvi put se ne pominju dve strane, već se zna ko je krivac. Govori se o krivcu koji ne želi stabilizaciju prilika. Ne može neko da se ponaša kao pijanac u avionu, da otvara prozore i vrata. Neko mora da postoji da kaže kada je dosta, stanite sa takvim ponašanjem - rekao je u sredu Vučić.


Pročitajte još - Vučić: Merkelova tražila sastanak; Moramo da radimo sa Nemačkom i Francuskom, iako priznaju nezavisnost Kosmeta


On je rekao da će se boriti da ne budemo okrivljeni za zaustavljanje procesa pronalaženje kompromisa, za šta se zalažemo:

- U ovakvim uslovima ne očekujem ništa posebno, biće veoma teška atmosfera, ali je bolje da razgovaramo.

I premijerka Ana Brnabić u sredu je rekla da očekuje da privremene institucije u Prištini povuku meru o većim carinama na proizvode iz Srbije.

Kosovo će, inače, biti jedna od glavnih tema i na sastanku predsednika Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel u nedelju u Parizu, uoči ceremonije obeležavanja sto godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.