BEOGRAD - Akademik Matija Bećković, povodom rešenja crnogorske policije kojim mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, prokomentarisao je da mu vrlo imponuje da jednoj članici NATO-a može bezbednost da ugrozi jedan pesnik.

Bećković je za RTS rekao da ne zna da li se rešenje crnogorske policije odnosi na njega živog ili mrtvog pošto je, kaže, nameravao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

"To mi vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbednost da ugrozi jedan pesnik", istakao je Bećković.

Navodi da ga ne čudi što su njemu zabranili ulazak u Crnu Goru, ali ga, kaže, čudi što je zabranjeno i pojedinim istoričarima, jer "to nije bilo ni u starim vremenima".

PROČITAJTE JOŠ - CRNOGORSKI MEDIJI PIŠU: Zabranjen ulazak u Crnu Goru Bećkoviću, Antiću, Rakoviću...; Vlada: Štitimo nacionalnu bezbednost

Na pitanje da li će 1. decembra ići u Crnu Goru gde je pozvan da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, Bećković kaže da to više ne zavisi od njega.

"Mene nije tamo zvala crnogorska država, nego jedna organizacija Nacionalni savet Crne Gore i Mitropolija crnogorska, tako da sam ja verovao da je državi dovoljno što ona to ne obeležava, ali da neće zabranjivati pojedincima i organizacijama", rekao je Bećković.

Odgovarajući na pitanje da li će se kod nekog raspitati oko odluke Crne Gore, jer je samo preko novinskih agencija čuo vest o zabrani, Bećković kaže da neće.

"Moju Crnu Goru meni ne može niko oteti i ona je više na onom nego na ovom svetu", istakao je Bećković.

Iz crnogorske vlade saopšteno je da je prelazak državne granice uskraćen književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

SANU: BIĆE TEŽE ZAUSTAVITI STIHOVE NA GRANICI


Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je, sa nevericom koju je pratilo ogorčenje, primila smo vest da je grupi građana Srbije, među kojima je i njen akademik Matija Bečković, zabranjen ulaz u Crnu Goru.

"U nadi da će razum ipak prevagnuti, podsećamo donosioce ove odluke da ih čeka teži posao zaustavljanja stihova na granicama", ističe se u saopštenju.