Predsednik skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara je, u intervjuu za Subotički mađarski radio, istakao značaj zajedničkih sednica pokrajinske i republičke vlade i podsetio na vremena kada se takvi sastanci nisu sami po sebi podrazumevali, niti je bilo međusobne komunikacije, te se ni problemi nisu mogli rešavati.

On je rekao da se, među 10 tema o kojima je bilo reči na trećoj zajedničkoj sednici pokrajinske i republičke vlade, koja je nedavno održana, nalazilo i pitanje Palića, za koji je nedavno doneta odluka o pokretanju razvojnog projekta.

PROČITAJTE JOŠ: Pastor: Mogućnost promene teritorije nije relana

Cilj je da se do naredne kupališne sezone, dakle do ranog leta 2019 godine može koristiti spoljni bazen sa toboganom.

Pored toga, gradiće se i zatvorena banja koja će raditi i tokom zime, a ne samo leti. Od oko jedne milijarde dinara ukupnog ulaganja već je raspisan tender za prvu fazu od 300 miliona što ulaže republička vlada, dok će ostatak ići iz budžeta za 2019 godinu iz sredstava republike, pokrajine i grada Subotice.

PROČITAJTE JOŠ: PREMIJERKA O REKONSTRUKCIJI VLADE: Kada i ako bude promena biće ih, ali ne licitirajte imenima

Gosti ove banje neće biti samo Subotičani, već i iz drugih sredina, tako da će se podstaknuti ugostiteljstvo ne samo na Paliću već u celom gradu, istakao je Pastor.

Na zajedničkoj sednici doneta je i odluka da se u roku od dve godine realizuje izgradnja prečistača za vodu u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Srbobranu i Temerinu. To je davni san, planska dokumentacija je spremna a izvori finansiranja obezbeđeni u ukupnoj vrednost od 1,5 milijardi dinara, podvukao je Ištvan Pastor.

Sednica pokrajinske i republičke vlade dotakla je i zdravstvo.

Pastor je ukazao da su u toku pripreme za obnovu bolnica u Subotici, Pančevu, Somboru, Senti i Kikindi. Razvoj neće biti ograničen samo na građevinarske radove već će se odnositi i na nabavku opreme, što je od posebnog značaja.

U oblasti zdravstva se još ne zna tačan iznos investicija jer se još izrađuje planska dokumentacija.

Ono što je u ovom trenutu sigurno jeste da su sa republičkog nivoa na raspolaganju značajna sredstva za realizaciju. To nije neki san iza kojeg nema realnosti, istakao je Pastor.

Govoreći o izborima za nacionalne savete, Pastor je pozvao birače da izađu na glasanje.

Izlazak na izbore neće se ticati samo izbora za Mađarski nacionalni savet, već će prikazati i snagu zajednice, dodao je on.

Savez vojvođanskih Mađara ne učestvuje direktno, već podržava listu Mađarske sloge.

Ištvan Pastor je rekao da lično nije učestvovao u kampanji jer nije kandidat za člana nacionalnog saveta, ali očekuje da Mađarska sloga ostvari ubedljivu većinu.