NOVI američki udarac Srbiji ispod pojasa, posle ispada njihovog diplomate akreditovanog u Beogradu, usledio je u sedištu Ujedinjenih nacija, gde je predstavnica SAD Niki Hejli, poslednjeg dana na dužnosti, zatražila okončanje mandata Unmika.

U pismu Hejlijeve upućenom generalnom sekretaru svetske organizacije Antoniju Guteresu 9. oktobra, kaže se da je misija UN na Kosovu ostala nepromenjena "uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ta misija ispunila svoj mandat", zbog čega je ona pozvala generalnog sekretara da iskoristi svoj uticaj i inicira da se napravi "izlazna strategija za Unmik".

Pročitajte još - Kajl Skot se "čudi" što se vređamo: Politika SAD prema Kosovu nije novost

Odlazak Unmika sa KiM, kao i formiranje vojske Kosova, kako je u sredu poručio predsednik Aleksandar Vučić, povodom pisma Hejlijeve, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju:

- Više ne bismo imali izbora, ni pravo da bilo šta biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju.

TRAJNI MANDAT POSLE NATO agresije na SRJ 1999. godine, odlukom SB UN uspostavljeno je međunarodno prisustvo na teritoriji Kosova i Metohije. Unmiku je određen početni mandat od 12 meseci, uz produženje po isteku tog perioda, osim u slučaju da SB UN odluči drugačije. Time je Unmik faktički dobio trajni karakter posle isteka godinu dana.

Vučić je poručio i da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država. Istovremeno, on je zamolio Vašington da kada donosi odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu.

Potez Hejlijeve, kako je saopštio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, Srbija smatra "šamarom" mirovnim naporima i povratkom politici pritisaka, jednostranih poteza, samovolje i diktata.

Da bi se Unmik opozvao, inače, SB UN bi morao da donese novu rezoluciju kojom bi ukinuo postojeću 1244, a na pitanje "Novosti" koliko je realno da inicijativa SAD "prođe" unutar SB UN, Đurić je rekao:

- Suprotstavićemo se ovoj inicijativi svim argumentima. I pravnim i političkim. Razgovaraćemo sa stalnim članicama Saveta bezbednosti, Rusijom i Kinom, kao i drugim, ali i sa generalnim sekretarom UN.


On je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovu ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244:

- Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi i doprineće nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i tome da se rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traži za pregovaračkim stolom.

Povlačenje misije UN u ovom trenutku, prema Đurićevoj oceni, predstavljalo bi priznavanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN. A mandat misije UN na KiM, kako je podsetio, za proteklih 18 godina nije ispunjen ni u segmentu koji se tiče povratka više od 200.000 prognanih i raseljenih Srba i drugih nealbanaca:

- Da je nešto na KiM rešeno, i da je gospođa Hejli u pravu, valjda bi Kosovo bilo članica UN. Oni to nisu i nikada neće biti, jer to zavisi od odluke Beograda.