KOLIKO su lepe, toliko su i obavezujuće i veoma važne reči patrijarha Irineja. Boriću se za interese našeg naroda na KiM svim srcem i svom snagom, kao što sam se i do sada borio.

Ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak prokomentarisao izjavu patrijarha srpskog Irineja, koji je u rođendanskom broju "Novosti" poručio da i dalje misli da se Vučić lavovski bori za Kosovo. Predsednik je rekao da ne može znati da li će njegova borba za južnu pokrajinu uvek biti u saglasju sa nekim ljudima koji sanjaju nemoguće i nerealne snove.

Vučić nije isključio mogućnost da će u Parizu, gde će 11. novembra biti obeležen vek od pobede u Prvom svetskom ratu, razgovarati sa Hašimom Tačijem:

- Spreman sam da razgovaram uvek i svuda. U Pariz idu sile pobednice u Prvom svetskom ratu, ne znam kakve Tači ima veze sa tim? Ako Tači bude na marginama tog skupa, prošetaću do tih margina. Nadam se da će i pre toga biti nekih razgovora.

PROČITAJTE JOŠ - PATRIJARH SRPSKI IRINEJ PORUČIO: Blagodarimo Gospodu što nam je podario Vučića

Objašnjavajući svoju ideju razgraničenja, za koju se zalagao, Vučić je kazao da je želeo da se znaju granice između Srba i Albanca i da se tako obezbedi mir i stabilnost za narednih 100, 200 godina.

NEKA VUK OBJASNI MILIONE NA pitanje kako vidi izjavu Vuka Jeremića da će ga sprečiti da se dogovori sa Prištinom oko Kosova, jer će "to kapitalizovati", Vučić je rekao da bi prvo Jeremić trebalo da odgovori odakle mu pet miliona evra na računu: - Tek posle toga neka deli lekcije o poštenju.

- Pitanje za sve: "A gde su te granice, tamo gde kažemo mi ili Albanci, gde kažu Rusi ili Amerikanci, gde kažu Španci ili Italijani, Kinezi ili Nemci"? Ne znamo i niko u svetu ne zna gde su te granice.

Kako je ocenio - u tome nije uspeo:

- Građani Srbije misle da je bolje da budemo ni na nebu ni na zemlji. Mislim da to nije dobro, da to nije strateško sagledavanje, ali moje je da poštujem volju naroda i ja ću je uvek poštovati.

Predsednik je kazao i da je u pregovorima dozvoljeno da se na sto stavi sve:

- Zato ćutim kada čujem gluposti o "preševskoj dolini". Svako neka kaže šta misli, pa ćemo da vidimo da li možemo da postignemo dogovor.


PROČITAJTE JOŠ - PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: I dalje mislim - Vučić se kao lav bori za Kosovo

Naglašavajući da su šanse za dogovor male, Vučić je ocenio da krivica za to leži u neodgovornom ponašanju Prištine i licemernom stavu dela međunarodne zajednice:

- Umesto da smanjuju očekivanja svog naroda, u Prištini ih povećavaju. Sve suprotno od onog što ja radim u Srbiji.