Srbija je u četvrtak na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana, jednoglasnim prihvatanjem svih 50-ak stalnih članova, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ocenivši da će za Srbiju to značiti jedan korak dalje u unapređenju statusa, ali i daljem razvoju saradnje u okviru te veoma značajne organizacije.

On je ukazao da je Frankofonija, veliki multilaterlani skup koji se ove godine održava u Jermeniji i gde učestvuje 80-ak država, što u svojstvu stalnih ili pridruženih članova ili posmatrača.

Osvrćući se na objave kosovskih zvaničnika, da su dobili status pridruženog člana i da je to velika pobeda njihove diplomatije, Dačić je istakao da je Frankofonija organizacija koja ne okuplja samo države.

Danas je, kako je dodao i Luizijana dobila status, a iz Kanade postoje dva, tri člana koji su takođe članovi Frankofonije.

Pročitajte još - Dačić: Kakva stolica u UN, za Kosovo može hoklica

"Status pridruženog člana praktično dobijaju svi koji izraze takvu želju i držve i regioni. Povodom zahteva Kosova, 13 zemalja stalnih članica, podnelo Deklaraciju kojom kaže da je to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se priznaje Kosovo kao država i da njihov stav o Kosovu ostaje nepromenjen", preneo je ministar.

On je napomenuo da je i ovaj skup iskoristio za niz bilatelarnih sastanaka sa nizom zemalja o temama koje su za nas najvažnije kao što je pitanje Kosova.

"U našim razgovorima da predstavnicima drugih država postigli smo značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je pitanje teritorijalnog integriteta i imamo veliko razumevanje od tih država za poziciju Srbije. S obzirom da je veliki broj njih u peridou od 10 godina priznao Kosovo sa njima razgovaramo da povuku priznanje i ti razgovori su vrlo uspešni", naveo je Dačić.

On je dodao da neće saopštavati sa kojim se sve državama u tom smislu pregovara, kako bi "taj posao završili do kraja".

"U svakom slučaju ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo pričali i u Njujorku i mi te naše aktivnosti radimo i dalje i očekujemo da u narednih meseci broj država koje su priznale Kosovo padne ispod 100", napomenuo je ministar.

Na ovom multilateralnom skupu učestvovalo je oko osamdeset država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača.