Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici izjavio je danas da EU podržava reformski proces u Srbiji u oblasti pravosuđa, ocenjujući da je jako bitno što se krenulo sa izmenom Ustava, jer vladavina prava jedan od temelja EU.

Upitan za napredak Srbije u oblasti Poglavlja 23 (pravosuđa) Fabrici je podsetio da je poslednji izveštaj Evrospke komisije o napretku Srbije izašao u martu ove godine, a da će u sledećem biti data nova ocena u skladu sa svim onim što su uradili Vlada Srbije i Ministarstvo pravde u međuvremenu.

"Podržavamo rad i smatramo da je bitno krenuti od izneme Ustava. U junu je VK objavila svoj izveštaj, a Ministarstvo pravde je naporno radilo da amandmane uskladi sa njim", naveo je Fabrici.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić sa poslanikom Bundestaga razgovarala o evrointegracijama i stanju u regionu

Prema njegovim rečima, EU smatra da je veoma bitno da Srbija ima odgvarajuće zakonodavstvo kada je u pitanju vladavina prava.

"To je proces koji mora da se nastavi i ne samo da postoje zakoni već i da se oni implementiraju. Pomno pratimo sve u vezi sa tim i u sledećem izveštaju EK će biti data naša detaljna procena", naglasio je.

To je, kako je naveo, kompleksan zadatak jer u Srbiji postoji više od 60 insitucija koje su na neki način uključene u ispunjavanje obaveza za poglavlje 23.