Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači objavio je da su "lideri Preševske doline odlučni da pristupe Kosovu", nakon sastanka koji je sa njima imao u Prištini.

"Veliko zadovoljstvo zbog susreta sa svim liderima albanske zajednice u Preševskoj dolini. Primetio sam njihovu odlučnost u traženju zanemarenih prava, uključujući pravo na pristupanje Kosovu putem međusobno dogovorenog procesa korekcije granice u okviru dijaloga između Kosova i Srbije", napisao je Tači u ponedeljak na Tviteru.

Pročitajte još - Tačijev kabinet: Preševska dolina tema dijaloga u septembru

Tači je nakon sastanka sa Albancima sa juga Srbije izjavio da su šanse za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom minimalne i gotovo nemoguće, ali da "vredi pokušati".

RTK na srpskom jeziku preneo je da je Tači tada takođe kazao da čelnicima Albancima sa juga Srbije, koji bi da budu deo Kosova, ne može da ništa da obeća.

"Radićemo na tome, a za to je potrebno jedinstvo na Kosovu i u Preševskoj dolini", naveo je Tači na konferenciji za novinare, gde je ocenio i da neće biti podele ili razmene teritorije.

MUSTAFA: PREŠEVSKA DOLINA UGROŽAVA KOSOVSKU DRŽAVNOST

Lider najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer, Isa Mustafa, poručio je predstavnicima tri opštine juga centralne Srbije da je priča o razgraničenju sa Srbijom otvaranje pitanja "teritorijalnog integriteta Kosova" i rizik od vraćanja teme o kosovskoj državnosti na pregovarački sto.

Mustafa je na Fejsbuku napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije, ali i da im je preneo da je "otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu sa kosovskim ustavom i Deklaracijom o nezavisnosti, već i rizikuje vraćanje pitanja drzavnosti Kosova na pregovarački sto".

Nakon razgovora sa predstavnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe u Prištini, Mustafa je na toj društvenoj mreži konstatovao da Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće kosovske granice.

Ovim povodom oglasio se i šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti, koji je takođe konstatovao da je njihov zahtev za priključenje Kosovu protivustavni.

Pročitajte još - Tači: Ako se postigne sporazum Preševska dolina će se pripojiti Kosovu

"Uz duzno postovanje prema Albancima (preševske) doline, takva rezolucija je protivustavna", naveo je Hoti, preneo je portal Insajderi.

On je izričit da DSK neće glasati za tako nešto u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za, kako je rekao, promenu kosovskog ustava.

Inače, politički predstavnici tri opštine sa juga centralne Srbije juče su boravili u Prištini, gde su razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji se u okviru Briselskog dijaloga zalaže za priključenje te tri opštine Kosovu.