Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije bez SAD, Nemačke i Rusije.

Vučić je na konferenciji za novinare sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, na pitanje o tome da Rusija traži da se KiM vrati u pravni sistem Srbije, a da SAD i Nemačka od Srbije traže da prizna nezavisnost, rekao da bi bilo važno da velike sile podstaknu razgovor između Srba i Albanaca.

Pročitajte još - Britanski agenti režiraju haos

Kako je rekao, smatra da je bilo kakav sporazum gotovo nemoguće postići, ali, ako bi se dogodilo da se to postigne, bilo bi važno da to podrže velike sile.

On je tako odgovorio na pitanje kako vidi najnoviju izjavu ruskog ambasadora da Kosovo treba "da se vrati u pravno i državno polje Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom".

VUČIĆ: POSLE DUGO VREMENA NEKO ŽELI DA ČUJE MIŠLjENjE SRBIJE

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, govoreći o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, da neko želi da čuje naše zemlje.

"Posle dosta vremena neko želi da čuje mišljenje Srbije", rekao je Vučić posle sastanka sa senatorom Ronom Džonsonom.

Vučić je kazao da veruje da će Srbija uspeti da izgradi sve bolje odnose sa SAD. On se zahvalio Džonsonu na poseti i na tome što je uvek bio spreman da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija.

Preneo je da ga je upoznao i sa svojom posetom Kosovu i Metohiji i primetio da su Ambasada SAD i Džonson bolje upoznati sa sadržajem njegovog govora, nego oni koji bi trebalo, te da tu nije imao šta da dodaje.

"Rekao bih da bi bilo važno kada bi imali više pomoć i podrške i iz regiona, Evrope i sveta. Ljudi koji bi zaista hteli da čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara, zarad politika koje nisu pokazale naročiti uspeh", rekao je Vučić.
Rekao je da veruje da će iz godine u godinu Srbija uspeti da gradi sve bolje odnose sa SAD i da Džonsonu za to pripadaju velike zasluge.

Vučić kaže da Srbija poštuje Džonsona i da njegove reči sa poštovanjem slušaju u našoj zemlji.

Pročitajte još - GOVOR PREDSEDNIKA SRBIJE U KOSOVSKOJ MITROVICI: Odavde nema nazad, i u dobru i u zlu bićemo uz svoj narod; Laž je da moramo da priznamo nezavisnost Kosova

Rekao je, takođe, da je to treća poseta Džonsona Srbije i da pokazuje čvrsto opredljenje i želju da se ubrzano razvijaju odnosi dve zemlje.

"Najpre sam mu zahvalan što je od našeg prvog susreta bio neko ko je hteo da sasluša srpsku stranu i šta Srbi imaju da kažu. To nije slučaj u mnogim delovima sveta. Džonson se uvek zalagao za mir i stabilnost na Balkanu, što je i politika koju Srbija vodi".

Vučić navodi da se Džonson koliko je to moguće zalagao svojim znanjem, autoritetom da pomogne stvaranje okruženja koje bi nas dovelo do kompromisnog rešavanja problema Beograda i Prištine.

Ističe Vučić da je uvek najbolje razgovarati o ekonomskim pitanjima pošto je zaista ekspert u toj oblasti.

Predsednik Srbije kaže da mu se pohvalio dobrim rezultatima Srbije u ekonomiji i da Džonson više brinu političke teme neko ekonomske, gde Srbija ima dobre rezultate.

Istakao je da bi uspostavljanje održivog mira u regionu otklonilo probleme u ekonomiji i doprinelo boljoj budućnosti.

Kaže da su razgovarali o unapređenju odnosa Srbije i SAD u mnogim oblatima i da postoji veliki potencijal za to.

"Hvala Trampu i Pensu i Džonsonu što hoće da čuje stav Srbije i Beorada, nemamo uvek iste stavove i mišljenja, ali o tome razgovaramo, trudimo se nađemo zajedničke imenitelje po svim važnim pitanjima i da prevaziđemo barijere i teškoće, da napravimo sve bolje odnose između Srbije i SAD", dodao je Vučić.

Dodao je i da će imati radnu večeru, kao i da ih očekuju i drugi sastanci.
VUČIĆ: O MILOŠEVIĆU SAM REKAO DA JE IMAO NAJVEĆU PODRŠKU, ALI LOŠE REZULTATE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u svom govoru u Kosovskoj Mitrovici rekao da je nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio lider koji je imao najveću podršku, ali su rezultati njegove vladavine bili veoma loši.

"Moje je da svoje prethodnike poštujem, možda sam u prethodnom periodu ponekad grešio govoreći o nekim drugima, ali sa istorijske distance sam se trudio da ih nikada ne napadam za gluposti", kazao je Vučić i dodao da bi to bilo neozbiljno i neodgovorno.

On je dodao da u govoru u Kosovskoj Mitrovici nije glorifikovao Miloševića, već je naprotiv, "ozbiljno i odgovorno kritikovao politiku koju smo vodili sa vrlo lošim rezultatima po Srbiju".

Kako je napomenuo, zbog toga je veoma važno da ne gajimo "kult grobova, već živih", niti "kult prošlosti već kult budućnosti".

DžONSON: VUČIĆ JE HRABAR LIDER

Američki senator Ron Džonson istakao je večeras da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje

"Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo nametnuti nikakvo rešenje. Podržaćemo predsednika Vučića i dati mu prostora da pronađe flesibilno rešenje", rekao je Džonson i dodao:

"Imate hrabrog lidera. On želi najbolje srpskom narodu", kazao je Džonson, na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Izrazio je uverenje da će Vučić biti hrabar da reši ovaj problem, za šta može da računa, kaže, na svu njegovu podršku.

"Daću sve od sebe da vam dam podršku, kao i ljudima koji žele da se bave ovim pitanjem, ljudima na Kosovu i u Srbiji, koji se bore za mir i stabilnost", poručio je on.
Džonson je istakao da američki narod želi da vidi Srbiju uspešnu.

"Svi smo ljudska bića i želimo iste stvari - mir, bezbednost, stabilnu situaciju, gde možemo da dižemo porodice, da imamo posao, prosperitet, perspektivu. Američki narod želi to sve za sve na svetu. A kada mi obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što su Srbija ili Balkan, razumite da je to nestso što želimo za vas", podvukao je on.

Džonson je čestitao Vučiću na ekonomskom napretku Srbije, rekavši da SAD vole da vide to.

Pročitajte još - Vučić: Za Nemce je Kosovo gotova stvar i pripada Albancima; Nemačka nas je već razgraničila priznanjem KiM

Podsetio je da je američka administracija nedavno ugostila srpsku premijerku Anu Brnabić i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića povodom 100-te godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući.

"Lepa je slučajnost što se to dešava u trenutku kada postoji mogućnost napretka Srbije i može dati rešenje za dugotrajni problem, da se pomogne da se stabiliše ne samo Srbija, već ceo Balkan", objasnio je on.

Džonson je istakao da je SAD jasno koliko je Srbija bitna za uspeh balkanskog regiona u celini, kao i važnosti da se kosovski problem reši.
DžONSON: UVEK POSTOJI MOGUĆNOST DA TRAMP DOĐE U SRBIJU

Američki senator Ron Džonson večeras je izjavio da uvek postoji mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju i da će on to ohrabriti, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodao da bi to bila velika i važna poseta.

"Ja ću to da ohrabrim, ali ne kontrolišem njegov raspored" rekao je Džonson na pitanje novinara da li postoji mogućnost da predsednik SAD Tramp dođe u Srbiju, a Vučić, u šaljivom tonu, dodao da nije to izmislio i da mu je Tramp to rekao.

Pročitajte još - Tramp stiže u Srbiju


"On je to meni rekao, ja to nisam izmislio, A, sad, jednom će valjda da ima vremena, ja se nadam i bilo bi važno da predsednik Tramp dođe" naveo je Vučić.

Kako je rekao, od predsednika SAD Džimija Kartera nijedan američki predsednik nije dolazio u Srbiju i to bi blila velika i važna poseta.