Evropski komesar za priegovore o pristupanju Johanes Han u sredu, 12. septembra, biće u Strazburu, gde će prisustvovati govoru predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o Stanju Unije, potvrđeno je Tanjugu u Evopskoj komisiji.

”Drugi događi nisu predviđeni tog dana”, navode u Briselu.

Kosovski mediji su ranije preneli nezvaničnu informaciju iz kancelarije kososvskog predsednika da će Hašim Tači zajedno sa komesarom Johanesom Hanom u sredu posetiti Preševsku dolinu.

Tokom posete trebalo je, kao prenose pojedini mediji, da se najavi finansijska podrška Kosova opštinama u Srbiji sa većinskim albanskim stanovništvom.

”Svi komesari, uključujuči i Hana, biće u sredu u Strazburu, gde će predsednik Junker održati govor o Stanju unije. Drugi događaji nisu predviđeni za taj dan”, navode izvori iz Evropske komisije.

U Briselu se dodaje da posle Strazbura Han putuje u ranije zakazanu posetu Maroku.

DAČIĆ: MENI NIJE NAJAVLjENA POSETA TAČIJA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da poseta kosovskog predsednika Hašima Tačija albanskim opštinama na jugu Srbije nije najavljena.

Kosovski mediji su ranije preneli nezvaničnu informaciju iz kancelarije kosovskog predsednika da će Hašim Tači zajedno sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku komesarom Johanesom Hanom u sredu posetiti tri opštine na jugu Srbije u kojima žive Albanci.

"Ta poseta nije najavljena, makar meni. Han je bio pre neki dan i nemamo informacija o tome", rekao je Dačić za RTS.

TAČI NAJAVIO POSETU

Predsednik jednostrano priznate države Kosovo Hašim Tači sledeće nedelje će posetiti Preševsku dolinu, gde se očekuje da će boraviti dva dana. Albanski mediji tu posetu zovu istorijskom, prenosi novinska agencija Preševa jone, citirajući izvor iz kabineta Hašima Tačija.

Albanska delegacija, prema izvorima iz kabineta, sastojaće se od šest članova, ministara ekonomije, pravosuđa i trgovine, koji će pratiti evropskog komesara za proširenje, Johanesa Hana. Očekuje se da bi poseta trebalo da počne naredne srede. Ova vest stiže baš tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još: Tači o Preševskoj: Ne smemo biti robovi "zloglasnog Rankovića"

Tačija je pozvala organizacija "Špresa" iz Bujanovca. Plan je da Tači poseti Koridor 10, Sijarinsku banju i Bujanovac.

Poseta će, prenosi Preševa jone, biti realizovana uz pomoć Brisela i saglasnost Beograda.

(telegraf.rs)