Politički analitičar Branko Radun kaže da iza blokade puteva, kojima treba da prođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stoji vrh prištinske vlasti koji za to ima zeleno svetlo od dela međunarodne zajednice.

"To nisu samoinicijativno organizovane grupe. To je deo struktura OVK, i iza toga stoje predstavnici opština, vrh prištinske vlasti. U tome imaju podršku nekog iz međunarodne zajednice, nekog centra moći koji ne žele stabilizaciju regiona. Mislim da ima više sila koje ne žele stabilizačiju regiona", rekao je Radun za TV Pink.


Dodaje da su Amerikanci podržali mirovnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, te smatra da sa njihove strane Priština nije dobila zeleno svetlo za blokadu puteva, ali da neke druge sile podržavaju ekstremiste i daju signal da se ruši mirovni proces.

"Suština je da tu postoji ozbiljna podela o stavovima oko Kosova. Merkelova ima čvrst stav da nema podele Kosova. Makron menja stav, Amerikanci su spremni na opciju podele", podsetio je Radun.


Albanci, kako kaže, koriste taj vakum što su neke sile na starim pozicijama dok su neke za kompromis i opstruišu mirovnu inicijativu predsednika Vučića.

Dešavanja na KiM, dodaje, demantuju da je u južnoj srpskoj pokrajini moguć zamrznuti konflikt.

"To je moguće na Kipru, jer se jasno zna šta je čije. Ovde nemamo jasnu situaciju. Teško zadržati zamrznuti konflikt. Da bi postojao moramo imati ravnotežu snaga", zaključio je on.

KAJL SKAT: TENZIJE NA KOSOVU NAGLAŠAVAJU POTREBU ZA KOMPROMISOM

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat napisao je danas na svom Tviter nalogu da su tenzije tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu još jednom naglasile potrebu za kompromisom i normalizacijom odnosa.


"Šteta je što su barikade na putevima sprečile predsednikovu planiranu posetu selu Banje, ali je dobro što je ostatak njegove važne posete Kosovu nastavljen bez incidenata", napisao je Skat.


STEFANOVIĆ: LOŠE REŽIRAN SCENARIO, KFOR MORAO DA REAGUJE

Blokade i ugrožavanje bezbednosti tokom posete predsednika Srbije KiM organizovano je i režirano, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i naglasio da KFOR nije trebalo da dozvoli da se tako nešto desi i da je dužan da sprovodi mir i bezbednost.

"Ovo je organizovano, organizacija prištinskih vlasti i loše režiran scenario u kome KPS stoji sa strane i posmatra, a niko ništa ne preduzima", istakao je Srtefanović gostujući na TV Pink.

Takođe je ukazao da je situacija u kojoj iz KFOR-a kažu da ne mogu da reaguju ako ih KPS ne pozove "tragikomična i da pokušavaju da se izvuku iz neprijatne situacije".

"Razumem poziciju prištinskih vlasti, oni su pokazali da nisu zreli i sposobnosti i da ne kontrolišu situaciju na terenu. Ovo je bio pokušaj izvlačenja i da pokažu- evo mi možemo nesto da sprečimo makar u Drenici koja je poznata po najgorim terorističkim grupama koje su nanele veliko zlo Srbima", rekao je ministar.

On je naveo da KFOR nije trebalo da dozvoli da se tako nešto odigra i da su dužni da sprovode mir i bezbednost.

"Ljudima je ograničena sloboda kretanja, predsedniku Vučiću onemogućeno da dođe do njih i postavlja se pitanje da li misija KFOR-a ispunjava u potpunosti svoje ciljeve ili ne, ili je to samo politički motivisano pa kad treba treba, a kad ne treba, ne treba", rekao je Stefanović.

Stefanović je ukazao da se na to upozorava mesecima i da, kako je dodao- ne čudi ono što rade kosovski Albanci.

"To je očekivano, oni su dosledni u prilično bahatom i neodgovornom ponašanju i prema predstavnicima svog naroda i i prema Srbima naročito, ali zabrinjava kad god se dogodi takav neki potez, najgori mogući od strane kosovskih Albanaca, imate situaciju da se niko iz Evrope ne oglašava makar saopštenjem" upozorio je Stefanović.

DODIK: ZABRANA VUČIĆU LOŠA PORUKA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je zabrana kretanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Kosovu i Metohiji loša poruka marionetskih vlasti u Prištini.

Dodik je istakao da je politika predsednika Srbije politika dijaloga, zbog čega je otišao u posetu Kosovu i Metohiji.

On smatra da Vučić radi odgovoran narodni, državni i nacionalni posao, a da ovaj potez govori o takozvanim kosovskim vlastima.

"Oni misle da se sve može završiti silom, dok je politika Vučića politika dijaloga i on je došao na Kosova da razgovara. Ovo je i najgora priča i pristup Evropi, koja će, najverovatnije, da ignoriše tako nešto", rekao je Dodik novinarima u Bihaću,preneli su banjalučki mediji

Dodik je upitao šta bi se dogodilo da je neko od Srba zabranio nekom od Albanaca da pređe preko teritorije Srbije i ide dalje prema Evropi.

"Sada u suštini predsedniku države, čije je Kosovo integralni deo po politici te države i Rezoluciji 1244 UN, marionetske vlasti iz Prištine zabranjuju da se kreće među svojim narodom", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je neprihvatljivo, nedopustivo i govori o samoj nameri tog režima i podršci koju imaju.

"Da sam na mestu Vučića sigurno ne bih otišao tamo, jer je poznato da EU i vlasti na Kosovu zajedno deluju i protiv njega lično i njegovih inicijativa, kao i protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu", rekao je Dodik.


POKS : NAJNOVIJA PROVOKACIJA PRIŠTINE SAHRANILA BRISELSKI SPORAZUM

Pokret obnove Kraljevine Srbije pozvao je danas na obustavu primene Briselskog sporazuma, nakon najnovije provokacije Prištine, kojom je sprečena sloboda kretanja predsedniku Srbije na Kosovu i Metojiji.

Priština nije ispunila ni jednu stavku iz Briselskog sporazuma, a najnoviji incident je sahranio ovaj sporazum i dokazao svu besmislenost dijaloga sa Prištinom, kaže predsednik tog pokreta Žika Gojković u pisanoj izjavi.

VUČEVIĆ: SVE RAĐENO DA SE OTEŽA POSETA

Blokade i ugrožavanje bezbednosti tokom posete predsednika Vučića Kosovu pokazuju da albanska strana nije u stanju da učestvuje u organizaciji dogovorenog, kao ni da izdrži politički pritisak, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je dodao da je rađeno sve da se oteža čak i deo posete koji se dešava severno od Ibra.

VULIN HITNO NAPUSTIO JUTARNjI PROGRAM: Sve što Vučić naredi, biće sprovedeno, ne pitajte kako ćemo reagovati ako ga napadnu
"To pokazuje da albanska strana nije u stanju da učestvuje u organizaciji onog što je ranije dogovoreno, da nisu u stanju da izrže politički pritisak i aktivizam koji je Srbija pokazala dolaskom Aleksandra Vučića na Kosovo i da ispoštuju ono što su najavili da će biti urađeno", rekao je Vučević.

Kako je istakao, ovo nije samo test za Albance, već i za Evropu i Međunarodnu zajednicu.

"Pretpostavljam da ćemo opet čuti neke blago iritirajuće izjave iz Brisela da pozivaju obe strane na uždrzanost i slično, da se obe strane uzdrže od provokacija. Ne znam kakve, sa srpske strane nijedna izjava nije bila provokativna", rekao je Vučević.

On je rekao da je lepo videti koliko ljudi je došlo na trg u Kosovskoj Mitrovici da pozdravi i čuje obraćanje predsednika.

"Sve je rađeno da se oteža čak i ovaj deo posete koji se dešava severno od Ibra. Možemo biti ponosni na predsednika, naš narod na Kosovu, koji je hrabar i dostojanstven. Hajde samo na sekund da se zamislimo kako je njima svaki dan i kako je živeti u enklavama", rekao je Vučević.

Kako je istakao, Vučić je pokazao da je hrabar i odlučan političar, da ima podršku Srba i da štiti njihove interese.

DRAGIŠIĆ: POKUŠAJ DA PARIRAJU USPEŠNOJ POSETI

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić ocenio je da su današnje blokade na Kosovu pokušaj da se parira uspešnoj poseti i svim porukama koje je tokom jučerašnjeg dana Srbima poslao predsednik Aleksandar Vučić.

"Sve ovo deluje tragikomično i ovo je jadan pokušaj da se parira svim porukama koje je juče poslao Vučić. Juče smo među Srbima videli dobru atmosferu, okrenutost budućnosti, razgovaralo se o bankarskim garancijama i investicijama. Odgovor na to je paljenje guma. Kao da sa jedne strane imate laptop, a s druge kamenu sekiru", rekao je Dragišić za tv Pink.

Kako je istakao, sve ovo što se dešava pokazuje i da je problem što u pregovorima Beograda i Prištine ne može da se računa na albansku stranu.

"Srpska strana je jasna u svojoj politici i sa liderom koji ima ogromnu podršku građana Srbije i ima mogucnost da ono što se dogovori sprovede u delo. Među kosovskim Albancima nemamo političare, oni su maskirne uniforme zamenili odelima, a kalašnjikove kompjuterima i sada glume političare", ocenio je Dragišić.

Sa albanske strane nedostaje politička ozbiljnost da bi se ušlo u pregovore, smatra Dragišić.

Kako je naveo, sve ovo ukazuje na "panične, nervozne reakcije Ramuša Haradinaja u pokušaju da se vrati", jer je, ističe, očigledno da mu Hašim Tači preuzima palicu.

"Vučić je mnogo viša liga od njih i oni su svesni da ne mogu da mu pariraju. Ovo što se dešava je protivno bilo kakvoj logici, i ovakve akcije diskvalifkuju apsolutno one koji ovo rade", zaključio je Dragišić.


VUK STANKOVIĆ: ALBANCI ŽELE DA ZASTRAŠE SRBE

Sve što se trenutno dešava na Kosovu u ovom trenutku planirano je i organizovano i iz toga je jasno da albanska strana šalje poruku da nema prostora ni za kakav dogovor uprkos tome šta govore njihovi politički predstavnici, izjavio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

On je za tv Pink ocenio da Albanci blokladama i ugrožavanjem bezbednosti žele da zastraše srpski narod i da pošalju poruku da su oni ti koji upravljaju situacijom na Kosovu.

"Otuda ignosiranje KFOR-a i KPS-a, sve je to stavljeno pod znak pitanja ne bi li se dokazalo da određeni politički krugovi upravljaju situacijom u potpunosti", rekao je Stanković.

Kako je istakao, ovo je veliki minus za kosovske albance, jer nisu spremni da budu racionalni i tolerantni i da pokažu da ona ovlašćenja u domenu policijskih snaga mogu da sprovedu u delo.

On je naveo da ugrožavanje bezbednosti i blokade predstavljaju i pokušaj da se baci mrlja na jučerašnju posetu predsednika Aleksandra Vučića Gazivodama.

Kako je Stanković rekao, diskutabilno je da li se ovim čini šteta Vučiću, ili onima koji to organizovano i sprovode.

Stanković ocenjuje da je ovo jedna vrsta provokacije koja pokazuje da policijske snage ne mogu da funkconišu i ispune date obaveze.

"Ako poseta ne može uspešno da se sprovede, to pokazuje da tamo delotovornog pravnog poretka nema. Vlada jedna vrsta anarhije i u ovom slučaju političke mobilizacije po jednom etničkom ključu koji kaže Srbi ne mogu da budu u kontaktu sa svojim predsednikom", kaže Stanković.