PRIŠTINA - Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je u četvrtak da je Priština izdala dozvolu za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da ta odluka, u slučaju destabilizacije, može biti i promenjena.

"Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo", reko je Veselji i zapretio da bi Vučić, ako bi došao bez dozvole, prošao isto kao i Marko Đurić, prenosi Kosova Press.

"Neka proba bez dozvole, zna kako je to prošlo sa onim drugim (Markom Đurićem)", rekao je on.


Pročitajte još: Policija tvrdi da Đuriću nije bio zabranjen ulaz na KiM; Direktor: Žao mi je što Albance predstavljaju takvi lažovi

Veselji je još rekao da, iako bude došao, Vučić nema šta da traži na jezeru Gazivode.

"Ne želim da stojim pred vama, da se pravim patriota ili manje patriota, želim da napravim konsenzus. Kada je bilo vreme da se ide protiv agresora, onda sam to radio. Ono na šta mislimo jeste situacija naših sugrađana, zbog kojih to radimo, sa našom pozicijom suverene i nezavisne države, sa liberalizacijom viza, sa našim međunarodnim partnerima. Da je drugačija ova situacija, (njihova) noga ne bi kročila na Kosovo", tvrdi Veselji.

STEFANOVIĆ: NE PREDUZIMAJ NIŠTA PROTIV VUČIĆA

Ministar u Vladi Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas Kadriju Veseljiju da je Beograd razumeo pretnje koje je uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i upozorio ga da ne preduzima nikakve akcije protiv srpskog predsednika.

Srpski ministar mu odgovara:

"Razumeli smo pretnje koje je Kadri Veselji uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i, u koliko mu se bilo šta dogodi na Kosovu i Metohiji, znaćemo ko je odgovoran".

"Ne iznenaduje me što o Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, isto Haradinaj i Jeremić, Ljimaj i Sava Janjić, ali me brine što ćuti međunarodna zajednica i što pokušava da pravi lažnu jednakost, pozivajući, kako često kažu obe strane, na uzdržavanje od sukoba, među onima među kojima nikakve jednakosti u tom smislu ne može da bude", istakao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

Želim da poručim Albancima na Kosovu i Metohiji, navodi Stefanović, da je Aleksandar Vučić taj koji želi mir.

"Ali je rukovodstvu Albanaca na KiM očigledno potreban neko u Srbiji ko bi pristao na ponižavanje Srba i naše zemlje, kao što su to imali do 2012. godine, pa, pošto im je sada jasno da sa Aleksandrom Vučićem to nije moguće, spremni su da se sa njim obračunaju najbrutalnijim varvarskim metodama", ističe on.

"Tražim Kadriju Veseljiju, ne zato što ga se plašimo, već zbog ukupnog mira i stabilnosti na Balkanu, da ne preduzima ništa protiv srpskog predsednika", upozorio je na kraju Nebojša Stefanović.

IVANOVIĆ: NADAMO SE PREDSEDNIKU, RAZUMEĆEMO AKO NE DOĐE

Direktor Kliničko-blničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izjavio je večeras da poruka predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema šta da traži na Gazivodama predstavljaju jasnu pretnju i provokaciju, te da će narod na KiM razumeti ako predsednik Vučić otkaže posetu našoj južnoj pokrajini.

Ivanović je za Tanjug rekao da se Srbi na KiM nadaju da će do posete predsednika Vučića ipak doći, ali će, kako je istakao za Tanjug, razumeti i ako se to ne dogodi.

Veselji je, kaže Ivanović, opravdao mišljenje koje o njemu vlada.

"Ovo je jasna pretnja i provokcija koja pokušava da spreči posetu predsednika Vučića i da destabilizuje situaciju na KiM“, rekao je Ivanović za Tanjug.

On je naveo da poruka Veseljija ne ide u pravcu kompromisa i da Veselji ne govori iz svoje glave, već da prima instrukcije od svojih mentora sa Zapada.

On je rekao da predsednik Vučić ima najveći legitimitet kao nijedan političar pre njega.

Njegova strategija je, kaže, sasvim jasna - jačanje naših institucija i bolji život ljudi.

„Vučić zna da se situacija pogoršava i da ima i namera da se severni deo okupira i osvoji. Ako se situacija pogoršava, normalno je i logično da je treba rešiti odmah, a ne čekati da bude još gore", smatra on.

On je izrazio očekivanje da će se kosovske vlasti urazumiti i da će biti realizovana poseta predsednika Vučića.

„Pokušavaju da nas zaplaše. Predsednik ovde mora da bude, on je naš predsednik, a mi imamo pravo i obavezu da se zajedno borimo i da zaštitimo našeg predsednika, kao i on nas“, poručio je Ivanović.

Predsednik, ističe Ivanović, je hteo da dođe da izloži mirovni plan i pragmatične ideje, jer je u interesu svih da se nađe mirno rešenje koje će da omugući bolji život svih, ne samo srpske strane.

“I u takvom trenutku Veselji izlazi sa jasnom pretnjom. Očigledno je da je to sračunata namera da se izazove destabilizacija i da se po jednom principu etničkog čišcenja ili neke ''Oluje'' završi sa integracijom i ovog dela”, rekao je Ivanović.

On dodaje da građani u Mitrovici očekuju pozitivne vesti od predsednika i da se potvrdi ono što znaju, da je država iza njih i to bi, kaže, ulilo dodatni optimizam i nadu da se izbore za realne interese.

Na pitanje kako su Mitrovčani videli ideju predsednika o razgraničenju, Ivanović je ocenio da se situacija na KiM pogoršava i da je logično da stvar treba rešiti, a da su protiv njegovog plana, kako se moglo videti, Albanci i njihovi mentori, neke nevladine organizacije, pa i pojedine opozicione grupe udružene u savez.

Jedina ideja tog saveza je, kaže, rušenje predsednika po svaku cenu, kao i državnih interesa.

“Predsednik ima pun mandat da traži rešenje. Ima pravo, a ima i obavezu”, zaključio je Ivanović.

VULIN: ŠIPTARI SE JUNAČE KADA SU DALEKO OD VUČIĆA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas privremenim vlastima u Prištini da ni ne razmišljaju o tome da pokušaju da primene silu na predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, Aleksandru Vučiću, jer bi to naišlo na jasan odgovor.

Vulin je reagujući na pretnje predsednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija, poručio da će uprkos Prištini Vučić sačuvati mir, ali i Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Oni dobro znaju da je Vučićev dolazak na Kosovo i Metohiju istorijska poseta koja će učvrstiti Srbe i zato traže način da je spreče. Svaka ideja o pokušaju da se primeni sila na predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu vojske Srbije, naišla bi na jasan odgovor. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Vučić će uprkos Prištini sačuvati mir ali i Srbe na Kosovu i Metohiji", naveo je Vulin u izjavi dostavljenoj medijima..

Vulin kaže da se "šiptari junače" kada su daleko od Vučića, a da se na pregovorima i prd kamerama ponašaju drugačije.

"Dok nema kamera i dok su u istoj prostoriji sa Vučićem ne pominju zabrane i silu. Toga se sete kasnije. Ovo je još jedan pokušaj da zaustave razgovore koji im nikako ne idu u prilog", poručio je Vulin.