Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj predstavio je danas kako je naveo, poverljivi dokument o delovanju vojske i policije na Kosovu 1998. godine koji je po njegovim rečima, bivši premijer Srbije Zoran Đinđić 2002. godine predao nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte.

Pročitajte još: ŠEŠELj IZVREĐAO KOFIJA ANANA: Javiše da je odapeo, šta je čekao dosad?

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao da dokument sadrži zapisnike sa sastanaka Zajedničke komande za Kosovo i Metohiju, što je kako je rekao, bio neformalni organ koji je 1998. godine delovao u cilju koordinacije napora vojske, policije i civilnog sektora na planu suzbijanja terorističkog delovanja na Kosovu i Metohiji.

"Đinđić je tražio od Nebojše Pavkovića da mu donese ta dokumenta pa ih je potom predao Karli del Ponte. Pribavio je on nešto i iz 1999. godine, dve sive sveske sa pregledom arhivske građe Vojske Jugoslavije iz 1999. godine kao i Operativni ratni dnevnik isturenog komandnog mesta Treće armije 1999. godine, kazao je Šešelj.

Pročitajte još: Šešelju "zarobili" čak 187.000 dolara

Po njegovim rečima, predaja tih dokumenata glavnoj tužiteljki Haškog tribunala predstavljala je "veleizdajnički čin Zorana Đinđića".

"Ovde nema akta vlade o predaji dokumenata već samo rukom pisani zapisnik na engleskom jeziku, šta je to ako nije veleizdajnički čin? Ja sam na volšeban način došao do ovih dokumenata spremajući najnoviju knjigu i smatrao sam da je važno da javnost obavestim o tome", kazao je lider radikala.