BEČ - Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da svako rešenje na Balkanu mora da doprinese većoj stabilnost regiona.

On je u Beču, uoči neformalnog ministarskog sastanka,poručio da je na Zapadnom Balkanu došlo do pozitivne dinamike u rešavanju otvorenih pitanja uključujuči i ”spor između Srbije i Kosova”.

Han je ocenio da je donošenje nove Strategije o proširenju na Zapadni Balkan u februaru ove godine otvorilo pozitivnu dinamuku u regionu. On je kao primere naveo rešavanje spora oko imena između Grčke i Makedonije kao i dogovor o razgraničenju između Crne Gore i Kosova.

PROČITAJTE JOŠ - Han: Zapadni Balkan da se dobro pripremi za pristupanje EU

”Takođe postoji i nova dinamika u rešavanju spora između Srbije i Kosova”, poručio je Han. Napomenuo je da iako napredak u dijalogu Beograda i Prištine postoji još je rano govoriti o detaljima.

Prethodno Han je na tviteru napisao: "Na liderima Srbije i Kosova je da nađu rešenje za dve zemlje. Napredak postoji, ali je još rano govoriti o detaljima. Jasno je da svako rešenje mora da doprinese miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", stoji na Tviter nalogu evropskog komesara.