Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Alij Abdel Al razgovarali su o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i globalnim pitanjima.

Predsednik Vučić je istakao da je Egipat iskreni prijatelj i Srbije i srpskog naroda i naglasio da je neophodno raditi na intenziviranju saradnje na svim nivoima, naročito na jačanju ekonomskih odnosa.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama. On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić i Haker o naučnoj saradnji i Berlinskom procesu

Predsednik Parlamenta Egipta je istakao da su Egipat i Srbija na regionalnom i međunarodnom nivou prijateljske države, i naglasio da Egipat ne zaboravlja podršku koju im je Srbija pružila 1973. i 2013. godine u borbi protiv terorizma.

On je rekao da ekonomska saradnja ne prati političke odnose i dodao da Egipat ima dobre građevinske kompanije koje rade širom sveta, naročito na izgradnji mostova, kanala i puteva, nadajući se skorom ulasku egipatskih kompanija na srpsko tržište.

Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju saradnje u oblasti građevinarstva i turizma, kao i o uspostavljanju redovne avio linije Beograd-Kairo.

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju da poseti Srbiju.

ABDEL AL: SRBIJA I EGIPAT UZOR DIPLOMATSKIH ODNOSA

Predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al izjavio je u Skupštini Srbije da dve zemlje predstavljaju uzor diplomatskih odnosa koji traju 11 decenija.

On je rekao da Srbiju i Egipat vežu istorijske veze i zajednički interesi, kao i obećavajuća budućnosti oba naroda.

"Snažne veze između Egipta i Jugoslavije bile su izuzetne 50-tih i 60-tih godina, a veliku ulogu u tome igrali su tadasnji lideri dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih. Ne zaboravljamo istorijski stav vase zemlje tokom oktobarskog rata. Jugoslavija je bila među prvim zemljama koja je poslala oklopna vozila u bici za oslobađanje okupirane zemlje", rekao je on obraćajući se poslanicima.

On je istakao da Egipat nikad ne zaboravlja prijatelje koji su bili uz njega u teskim vremenima, navodeći da se predsednici Srbije i Egipta redovno sastaju, te da je ta zemlja zahvalna zbog podrške koju Srbija pruža u borbi protiv terorizma.

"Obostrana saradnja je odlicna i ova danasnja proslava 110 godina naših odnosa kao i događaji koji su organizovani u tom kontekstu dokaz su izuzetnih odnosa", rekao je on i dodao da se ta saradnja može unaprediti.

Naveo je da očekuje nove sastanke mešovitog odbora dve zemlje za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, kao i potpisivanje sporazuma za unapređenje trgovine i za ponovno uvođenje direktnih letova između Beograda i Kaira.

"To su stvari koje će pojačati nivoe saradnje", rekao je Abdel Al.

VUČIĆ I ETINGER O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA, FONDOVIMA EU I ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom, sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama, fondovima Evropske unije i zajedničkim projektima.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija spremna da iskoristi pozitivan trenutak otvoren strateškim dokumentom Evropske komisije o kredibilnoj politici proširenja na Zapadni Balkan, naglasivši da novi predlog budžeta EU predstavlja dobar primer, čije bi elemente trebalo iskoristiti, poput onih koji se tiču dodatnih ulaganja u inovacije, infrastrukturu i poljoprivredu.

On je dodao da je veoma važno i to što sadašnji predlog budžeta podrazumeva i značajno povećanje izdvajanja za pretpristupnu pomoć kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Predsednik Vučić je naglasio da očekuje snažniji nastavak podrške Evropske komisije za ubrzanje procesa pregovora o pristupanju, istakavši da iz Izveštaja Evropske komisije jasno proizilazi da Srbija sprovodi brojne političke i ekonomske reforme. Srpski predsednik izrazio je spremnost da, u skladu sa ocenama i preporukama predstavljenim u Izveštaju, pristupi daljim reformama.

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger rekao je da je veoma važno da zna šta su očekivanja Srbije u pogledu evropskih fondova.

Imamo konstruktivne odnose i bez obzira na različite izazove i prepreke, Srbija, uz svesrdnu podršku Evropske komisije, uspešno i kontinuirano napreduje na svom evropskom putu”, zaključio je Etinger, prenela je Pres služba predsednika.

PREDSEDNIK SRBIJE I HAKER O NAUČNOJ SARADNjI I BERLINSKOM PROCESU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" Jorga Hakera, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj naučnoj saradnji, kao i o saradnji u oblasti nauke i obrazovanja u okviru Berlinskog procesa.Predsednik Vučić je istakao važnost regionalne saradnje, zahvalivši nemačkoj kancelarki Merkel za pokretanje Berlinskog procesa i podržao inicijativu za formiranje Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan, u kojoj "Leopoldina" ima ključnu ulogu.

Pročitajte još - Biber: Vreme je za kraj Berlinskog procesa i bolju ulogu EU

On je rekao da aktivnosti buduće Fondacije mogu da imaju dalekosežni efekat u zadržavanju talentovanih mladih ljudi u Srbiji i regionu, kao i povratak uspešnih mladih naučnika iz sveta i razvoj njihovih karijera u zemlji. Predsednik Vučić se založio za intenziviranje saradnje na bilateralnom nivou i zamolio da se uspostavi razmena naučnih saznanja i eksperata, osnivanje zajedničkih institucija, kao i drugi modeli saradnje.

Predsednik "Leopoldine" Haker je naveo da su održane četiri konferencije naučnih ustanova sa Zapadnog Balkana, iz kojih su proistekli prvi rezultati u stabilizaciji odnosa naučnih krugova u regionu. On je izrazio spremnost za jaču bilateralnu naučnu saradnju između Srbije i Nemačke, kao i pomoć u ostvarivanju jačih veza između nauke i privrede u cilju ekonomskog razvoja.