JOŠ jedna zemlja je povukla priznavanje kosovske nezavisnosti, a njeno ime ću saopštiti naredne sedmice, kad stigne zvanično obaveštenje. Zasad sam tu notu dobio mejlom, a očekujem da za nekoliko dana bude dostavljena u najbližu ambasadu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Vučiću na Vidovdan pretili smrću!

Ovo je u petak objavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da je ta zemlja sad priznala da je pogrešila, kada je pre šest godina priznala nezavisno Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ: Tači: Ako ne okončamo dijalog, bićemo poput Palestine

- Mogu samo reći da je ta država pet puta veća od Srbije i da nije afrička. Sada će Bedžet Pacoli pokušati da ustanovi koja je to zemlja, jer kad god neko povuče priznavanje Kosova, u tu državu odmah otrče diplomate sa Zapada i Pacoli da je ubeđuju da odustane. Onda Pacoli tvituje kako je reč o lažnom povlačenju, iako ja imam zvanične note, a on maše nekakvim slikama da su ga primili na razgovor.

Dačić kaže da to pokazuje da još ništa nije gotovo u vezi s Kosovom i da je Prišini bolje da prihvati kompromis:

- Veliki je pritisak na zemlje koje su donele odluku da povuku priznavanje. Istog dana kad je objavljena takva nota Liberije, američki i engleski diplomatski predstavnici vršili su pritisak na predsednika Žorža Veu i tražili da primi Pacolija. Ipak, očekujem da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti na ispod 100.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović navodi da su zemlje koje su priznale Kosovo bile pod žestokim pritiscima Zapada i da su to učinile pod direktnim ucenama ili zbog koristi:

- Mnogi su priznali ne znajući situaciju i sad su spremni da to revidiraju. Stvoren je presedan, jer Kosovo ne može biti specijalan slučaj i to kao mač visi nad glavom mnogih višenacionalnih država. Plaše se, i tu je naša šansa. Vrlo je moguće da veliki broj država, naročito afričkih, odustane od priznavanja. Njihove granice kolonijalne sile su pravile lenjirom, ne vodeći računa o nacionalnoj strukturi. Zato su one napravile sporazum da se granice ne menjaju, da ne bi nastao haos. Sada vide da se to radi u Evropi i plaše se sličnog epiloga.

Jovanović ukazuje da se promenio i odnos snaga u svetu, pa zapadne sile nisu više jedini gospodari.