Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane Srbije da poštuju hrvatsku zajednicu jer, kako je rekao, oni su ravnopravni građani naše zemlje sa kojima smo živeli i živećemo u miru i slozi.


Vučić je to rekao tokom prijema predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, a povodom druge godišnjice od potpisivanja Subotičke deklaracije o unapredđenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.


Predsednik Vučić i Žigmanov su razmotrili realizaciju ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će doprineti unapređenju položaja hrvatske zajednice u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić sa decom Srba povratnika u Hrvatsku


Žigmanov je rekao da je dve trećine dogovorenih projekata realizovano, dok je realizacija ostalih u toku.


Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.


Predsednik Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano.


VUČIĆ: SRBIJA ČINI SVE DA SE RASVETLE SUDBINE NESTALIH


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas


da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina.


Vučić je danas, povodom druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije, primio Ivicu Vrkića, specijalnog izaslanika predsednice Hrvatske za pitanja nestalih, inače gradonačelnika Osijeka.


Vrkić je izneo nove konkretne inicijative, koje bi pomogle rešavanje pitanja nestalih.


Predsednik Srbije je ujedno najavio imenovanje svog specijalnog izaslanika, koji bi sarađivao sa državnom Komisijom za rešavanje pitanja nestalih.


Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, uz želje da Srbija i Hrvatska u budućnosti reše otvorena pitanja i unaprede odnose i saradnju, na dobrobit naroda obeju zemalja, i uputio joj poziv da u najskorije vreme poseti Srbiju.